Zaha Hadid Interior
Zaha Hadid Architects first London interior for two decades explodes within the Georgian restoration of the ground floor at Home House private members club. The furniture installations, in saturated Georgian colours, flow through the bar, entrance, and reception rooms to create an interior landscape of sculptural islands. The sinuous forms follow the fluid geometries of natural systems and distortions. Whilst further informed by the ergonomic considerations of a social environment, each piece is conceived through the morphological language that remains its primary formal determination. The furniture installations at Home House demonstrate a new type of living environment that continues the investigations of dynamic space making, creating a new open aesthetic that plays with the user’s interaction.

James Wyatt’s original programmed spaces are recalled in the functionality of the composition’s fluid and fresh forms. The islands float between history and future, inviting a dialogue between past and present, elasticity and solidity and craftsmanship spanning three centuries A new sensibility has evolved out of a refined knowledge of CNC milling and material technologies, allowing us to develop our design techniques and further contribute to the current global discourse in digital design and fabrication. 

A unique dichotomy is realized within Home House between this new formal language of morphology and dynamic forces and the characteristic orthogonal programming of its Georgian envelope.

“We are building the future in a space from the past. The Home House design is architectural discourse of contrasts.” states Hadid. “For the bar at Home House, we wanted to create an environment where the bar completely dominates the space. Using a dynamic vertical gesture of fluidity, we were able generate an exciting dichotomy with the Cartesian arrangement of the Georgian space. As with our architecture, where we have created inhabited structure, members and guests occupy the bar at Home House instead of simply standing in front of it. They become part of the experience. “For the lounge, it was more about creating a comfortable, relaxing environment. We developed this space as a horizontal field of disparate objects that are formally integrated and considered as an ensemble. This room achieves a greater degree of warmness and intimacy with the specific use of scale, colour and finishes. Positioned in the middle of the space, is a unique and functional piece used for serving, seating and entertaining.

Media

5 photos

Building Activity

  • updated a digital reference
    about 5 years ago via Annotator
  • Geno Genov1
    Geno Genov1 updated the description
    about 6 years ago via OpenBuildings.com