YWCA Guesthouse and Facilities

Edit profile
YWCA Guesthouse and Facilities
The client is known for its social programmes all over the world, in the form of interactive leisure and academic activities based on the Christian principles of democracy and brotherhood. As part of the client's extended programme, the project is a camp targeted at users ranging from tour groups to school field trips to leadership training to corporate or private retreat. It had an existing 30-year-old property on the south side of Lantau Island in Hong Kong that not only surpassed its life cycle, it was no longer meeting the needs of today's users and bursting beyond capacity. The one-hectare site needed to contain the following facilities: outdoor activities, dormitories, function rooms, canteen, staff facilities and utility rooms. Due to its remote location within the subtropical sloping forests of sparsely populated Lantau Island, with only one road providing access and limited public transportation, the project needed to be as self-contained and self-sufficient as possible. Further, it should encourage its users to appreciate the natural environment within which it is situated. The architect was fortunate to have had a prior relationship with the client, and was given a rare opportunity to see the previous property when it was still operational. By observing how the camp functioned and noting which areas worked and which needed improvement, the architect had first hand insider knowledge of how to masterplan and programme the variety of facilities into a cohesive, intelligent whole. The nature of the client meant that the level of sophistication was to be more akin to a hostel rather than a hotel, with basic services and facilities presented in a direct, humble manner. The design must also make sustainability a top priority in every aspect of the project. The solution was one that married flexibility with practical green concepts for a range of platforms that facilitated recreation and training. It is a timeless, site-specific complex that reflects the interactive approach taken by the client and its architect, who provided full services from masterplanning to interior design. Although the architect worked with the same square footage, the new camp is much larger to meet the client's requirements for more guests and staff accommodations. The architect went beyond the client's brief by sculpting an integrated outdoor experience, something that was initially left off the table. Specific facilities and areas were elevated for a more seamless connection with the verdant greenery surrounding it. In the end, the solution yielded a higher useable area for the operation of the camp than its previous incarnation. The form is dynamic, with a welcoming campus area in the centre of the complex to greet visitors. Newly arrived guests can immediately appreciate the various vertical and horizontal connections, as these were designed to face the central campus area. Wayfinding is intuitive and natural. Mimicking the gentle contours of the rolling hillside, the form is a continuous loop covered by a “green

Media

40 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 3 years ago via OpenBuildings.com
  • added 3 digital references and uploaded 20 media
    an outdoor within an indoor concept: connected multiple playgrounds in green? a hidden playground in the natural landscape encouraging events from indoor to outdoor dormitory surrounded by existing natural landscape east south facing window capturing dyalight effective shading integrated with the architecture function hall facade with a subtle Christian cross green roof achieving a 65% green coverage green roof of multiple uses green roof merging with the existing topology running ups and downs without an elevator YWCA Site Plan YWCA Lower Ground Floor Plan YWCA First Floor Plan YWCA Upper Ground Floor Plan YWCA Section Plan a playground behind the foreground green roof merging with the existing topology operable panel encouraging cross ventilation
    about 3 years ago via OpenBuildings.com