Yokohama Ferry Terminal
The brief of the Yokohama International Port Terminal asked for the articulation of a passenger cruise terminal and a mix of civic facilities for the use of citizens in one building. The site had a pivotal role along the city's water front that, if declared a public space, would present Yokohama City with a continuous structure of open public spaces along the waterfront.

 "Our proposal for the project start by declaring the site as an open public space and proposes to have the roof of the building as an open plaza, continuous with the surface of Yamashita Park as well as Akaranega Park.
The project is then generated from a circulation diagram that aspires to eliminate the linear structure characteristic of piers, and the directionality of the circulation."

   The project starts with what the architects have named as the "no-return pier", with the ambition to structure the precinct of the pier as a fluid, uninterrupted and multi-directional space, rather than a gateway to flows of fixed orientation. A series of programmatically specific interlocking circulation loops allow the architects to subvert the traditional linear and branching structure characteristic of the building. Rather than developing the building as an object or figure on the pier, the project is produced as an extension of the urban ground, constructed as a systematic transformation of the lines of the circulation diagram into a folded and bifurcated surface. These folds produce cov...


29 photos and 3 drawings