Xi’an Greenhouse

Conceived as a precious crystal, semi-submerged in splendid isolation, reached by boat across the lake followed by a short walk from the shore, the greenhouse for the Xi’an Horticultural Expo blends into the hillside. Visitors access the building through a prolonged cut, literally scooped up from the ground, emerging into a light-filled reception space. From here the visitor passes along a tessellated mesh of paths to three different climatic zones with corresponding plant environments.

The greenhouse has a horseshoe plan, creating a loop that changes radically in section to accommodate a series of unique planting and spatial conditions. With the interior and exterior ground planes gradually shifting in relation to each other, the visitor experiences a sequence of visual enclosures alternating with long vistas out and across. The horseshoe shape also generates an interior open-air courtyard, making it the natural centre of the building and creating a three-dimensional web of interior and exterior circulation.

description by the architects

Media

9 photos and 2 drawings

Building Activity

  • Petya Sash
    Petya Sash updated 22 media, updated, added a digital reference and uploaded 11 media
    Xi’an Greenhouse Xi’an Greenhouse Xi’an Greenhouse Xi’an Greenhouse Xi’an Greenhouse Xi’an Greenhouse Xi’an Greenhouse Xi’an Greenhouse Xi’an Greenhouse Xi’an Greenhouse Xi’an Greenhouse
    about a year ago via OpenBuildings.com