X House

Our aim was to create a building that would valorize and accentuate its natural context through the structural organization of its inherent characteristics. In this direction a reinterpretation of elements of traditional Cycladic architecture, referring to the management of the interrelation between the natural and structured environment is attempted. These elements relate to the gradually experienced multiple degrees of private and public as well as closed and open space. The location of the house in the valley aims at the optimization of the view and orientation. The principal gesture consists in a local expansion of the valley. The produced void is split up and organized through the structural body of the building, creating a variety of open and semi-open spaces with different orientation, view and experiential character. The principal functions of the house are organized around a central core-atrium that constitutes the centre of activities.

Description by architects

Media

11 photos

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated, added a digital reference, removed 2 media, updated 11 media and uploaded 13 media
    X House X House X House X House X House X House X House X House X House X House X House
    about 5 years ago via OpenBuildings.com