Wohnen am Park
How To Handle Size? The remarkable dimensions of the project provoke a series of universal architectural questions: How should such a large building look so that it avoids being monotonous, or seeming vast? How might qualities of recognition be created both inside and outside, how can identification within the whole be provided for each individual? The spatial configuration itself, the careful design of a complex algorithm based on a very small number of standardized parameters seems an appropriate method for answering such questions that favours NOT BEING NEUTRAL within mass production. A total of 274 apartments and the associated common spaces were realised for GESIBA with public funding from the City of Vienna. The proposed layout with 274 flats on 10 storeys does not follow a single typology but sounds out the characteristic potentials of the place. Each flat is privileged by its position in the building, either defined by a special view, its orientation towards south or north or its relationship to immediate neighbours inside the building. All south-facing flats have an unrestricted park-view, apartments facing north are maisonettes, compensating the less privileged position with additional spatial quality (gallery+void, double height room), the flats placed between the 4 staircases run from back to front of the building. The central corridor becomes spatially (3D!) extended wherever possible and offers a semi-private interior space for the residents. No Two Floors Look The Same! In order to avoid a dark and monotonous central corridor, apartments running from the front to the back of the building cut the circulation at selected positions into 22 separate parts, each which its own characteristic spatial and natural light configuration. These subunits are on the one hand pragmatic fire compartments, but at the same time also form small neighbourhoods inside the building. Recognizable places and situations are generated: the double height space in front of the entrance door, the row of columns within the widening corridor, the snapped-off corridor towards the northern facade with view! The internal subunits are designed to be unique places, each different from the neighbouring one. An art project with 22 artists - each designing a special wallpaper at a selected spot - will be implemented. The circulation space extends to a form common living room. The proposed layout with 274 flats on 10 storeys does not follow a single typology but sounds out the characteristic potentials of the place. Each flat is privileged by its position in the building, either defined by a special view, its orientation towards south or north or its relationship to immediate neighbours inside the building. All south-facing flats have an unrestricted park-view, apartments facing north are maisonettes, compensating the less privileged position with additional spatial quality (gallery+void, double height room), the flats placed between the 4 staircases run from back to front of the building. The central corridor becomes spatially (3D!) extended wherever possible and offers a semi-private interior space for the residents. The longitudinal section shows the positioning of the apartments and the resulting subunits. With the façade we avoided clear edges at the park and the street side. The building reveals its internal organisation, the flat typology and the development. One can read the internal concept from outside. Large-scale openings towards the north (maisonettes) in comparison to the conventionally sized windows towards the south give the impression of a building that does not clearly state its true scale: it appears to be smaller / larger depending on the side you are approaching. The technical and material characteristics remain within the framework of social housing. The placing of the building allows a large boulevard to be made in front of the house which creates an entrance to the park and offers space for table tennis, boule, etc. Collective Housing – The Other Museum ! “Kunst im Bau` is a permanent art project into a recently completed, state-subsidized housing for more than 1.000 occupants. 22 artists were invited to place work on selected wall surfaces in areas accessible to all tenants and visitors. The majority of the work was created within the last six months specifically for this building. The extensive size of the building but also the particular architectural breakdown into „neighborhoods,“ according to which the allocated wall surfaces are distributed throughout the building, presents an opportunity to bring very different artistic positions together in one project. Because of the physical distance between the individual works, they can be viewed as uninfluenced by one another and perceived all the more strongly in the context of their immediate surroundings. This strategy, which to some extent continues the building‘s fundamental concept, creates a basis for the broadest possible range of themes, which – as it turns out – goes well beyond the expected. A special feature of the project is the uniform technique with which all the work has been realized: large-scale prints, mounted directly to the wall. The use of this technique was a consideration in the selection and design of the works, and was also addressed in the work of several artists.

Media

23 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com