Widlund House

This house is like a funnel of light, space and sea views. The location is the west coast of the Baltic island of Öland. The white concrete box is “corsetted” in the middle, creating slightly sheared wall and roof angles. This gives the house both its direction and character, while also marking the difference between the rear private two-storey bedroom part and the communal double ceiling-height front part.

Precast concrete is perhaps not the most common choice for a private house at this scale, but was ideal for achieving the ultimate precision in manufacturing tolerance and colour/finish.

The concrete is not painted or surface-pigmented but solid white, which gives it a wonderful glow. The joints between the concrete elements are carefully designed and positioned so that – instead of interfering with – they become part of the building’s geometry and expression. The sealant in between is gray to enhance the graphic effect rather than matching the concrete surface.

Description from architects.

Media

10 photos

Building Activity

  • Antonina Ilieva
    Antonina Ilieva removed a media
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Kiril Pavlov
    Kiril Pavlov added 2 digital references, updated 11 media, uploaded 11 media and updated
    Widlund House Widlund House Widlund House Widlund House Widlund House Widlund House Widlund House Widlund House Widlund House Widlund House
    about 5 years ago via OpenBuildings.com