White & marvelous in the heart of Madrid

Edit profile
White & marvelous in the heart of Madrid
White & marvelous in the heart of Madrid Office conversions for Neumann International AG Requirements The office conversion in Madrid was commissioned by an Austrian executive recruitment company which assists its clients in seeking highly qualified managers and is represented by a growing number of offices throughout the world. To create a uniform appearance, S. Drei Architectur was commissioned to design an architectural corporate identity which was to become the basis for the spatial conversion of the rented offices at each location taking into consideration the particular conditions and parameters applying in each case. The architects accompany their client from the start, helping them to select the location and choose the furniture, thus guaranteeing that the company conveys a consistent impression to the public. Corporate identity The entire design concept takes a whole range of possible requirements into consideration. The offices are located in modern tower blocks as well as historical palaces, their size generally ranges between 150 and 900 m² and since the buildings for conversion are exclusively rental properties, the changes made should be easily reversible. The basic repertoire therefore consists of a room-in-room concept with uniform furniture, partitions and paneling with partly integrated indirect illumination, the use of the color white, which can be used elegantly and neutrally in every available context as well as a functional pattern which was developed in close collaboration with the client and which responds to the specific requirements of the various working situations in the company. The structural elements and furniture planned by S.Drei Architektur are manufactured by an Austrian carpentry and joinery firm and the constructional and infrastructural changes are carried out by local companies. Madrid The 550 m² of office accommodation in Madrid extends over half a story, that is two wings positioned at right angles to each other on the first floor of a centrally located 19th century palace whose building fabric and furnishings are partly protected by a preservation order. For example, in the entrance area and adjacent large hall, the ceilings, floors and wall paneling had to be preserved intact and coverings could not be removed or altered. This is why the existing room-in-room concept was extended and a "White Cube" was placed in the room. This is a box, which touches neither the walls nor the ceilings. So you ascend the existing marble steps to the entrance, proceed from there alongside a section of wall paneling with the corporate logo illuminated from behind and arrive at the reception and then onto the meeting room whose slanting entrance wall opens the room up invitingly and allows an unobstructed view of the reception. Its positioning and execution plays on the contrast between the existing historical architecture and modern interior design. The eye is directed from the interior of the partially glazed box both to the wall paneling under preservation order and then through the large windows of the existing building onto the street area as well as upwards to the paneled ceilings by means of an available mirror. But at the same time, you are clearly in a room with state-of-the-art furnishings and fixtures. The deliberately staged visual connections do not just relate to the contrast between old and new however ? they also play an important role in facilitating a company overview and promoting internal communication. Amongst the prestigious rooms and smaller offices, there is a tranquil area free of technical equipment, a sort of lounge, where not only clients or candidates but also employees can withdraw and relax and which has a small adjacent kitchen for the purpose of organizing refreshments. Many offices have multiple functions as the employees are often on business trips and therefore do not need a permanently available workspace. For example, the neutral wall closet in a meeting room which is essentially only furnished with a large table, can be opened up if required and transformed into a fully functional office. As a result of the building's layout, the rooms only receive daylight from one side. To counter this drawback, the architects created optimal illumination tailored precisely to individual requirements by using a combination of direct and indirect light sources in such a way that they contribute actively to orientation in the building and also support the visual connections directed by architectural devices.

Media

12 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com