Warry Street Studio
This is a collaborative building. In both its production and occupation it gathers people together. The former Keatings Bread Factory building has been extensively refurbished to create a suite of open-plan interconnected spaces. A new pavilion building creates a civic entry sequence and colonnaded courtyard. The rebuilding work continues a lineage of brick structures on the garrulous site. Evolving over time, the existing envelope is a montage of additions, each one owing a material and formal debt to the previous. Respecting this precedent of integration and evolution, bricks have been used to mend the existing and create new buildings, structures and thresholds, visually and physically binding old and new. The composition comes to resemble a picturesque ruin. The practice has been a strong advocate of the renewal of Brisbane’s Fortitude Valley, through recent work on the Fortitude Valley Urban Vision, and this studio move reflects our support of the changing the face of the area. The entry sequence follows the hierarchy of public space in the city - street, plaza, cloister, courtyard and terrace. Spatial hierarchy is elevated above the singular space. Visually the idyllic, captured landscape of the courtyard amplifies the outdoor condition of the interior. The cloister framing the courtyard registers the changing light as the sun’s shadow animates built form. The central courtyard is the symbolic and physical gathering space for the studio, an architectural device for organisation and orientation. It is the venue for memorable events in the life of the studio. Experience of the building will always be associated with this space - arrivals and departures, comings and goings, the beginning and the end of the day. The studio is the home of a multidisciplinary practice, structured around the key disciplines of architecture, interior design, landscape architecture and planning, with integrated sustainability and urban design capabilities. Members of each of the disciplines have contributed to the design and planning of this project in a meaningful and collaborative manner. The cost for the project inclusive of the new building was the same as that for a medium quality conventional CBD workplace fitout. In the pursuit of socially responsible, sustainable built environments, the practice has made a commitment to create a sustainable workplace for the Brisbane Studio with two rating tools - targeting 5 Star Green Star Office Interiors v1.1and 4.5 Star NABERS Energy rating. The workplace is open plan, largely unbuilt with natural daylight providing a vast amount of luminance and access to external views. Increased ventilation rates and oxygen levels create an optimum working environment. Sustainable initiatives include an addressable lighting system (including task lighting), specification of low VOC and environmentally friendly materials and furniture, a water tank for landscape irrigation, and bicycle storage facilities, lockers and showers. The move to this campus-style building in Fortitude Valley reinforces the practice’s design philosophies and reflects a strong position in the local marketplace. This studio project builds on initiatives explored in other studios for the practice across Australia and Asia - creating collaborative studio environments with social hubs that facilitate interaction.


40 photos

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated
    about 3 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com