Wall House
Precast concrete lintels with oozing courses of grout create a distinct facade on this house near Brussels by Belgian studio And'rol. Named Wall House, the three-story family home is located near to a former stronghold, so And'rol designed a grey-brick facade with concrete lintels to reference the crumbling stone walls of the old fortress. "The relief of the bulging grout reinforces its rough character," said the architects. A low wall surrounding the plot is constructed from the same materials, while the three remaining elevations of the house are clad with dark grey fibre-cement panels.

Square windows are scattered across all four elevations. Some are recessed, while others sit flush with the walls and some are screened behind horizontal concrete bars. The house is located on the top of a steep hill and contains a split-level interior that negotiates a change in level across the site.

An asymmetric roof creates the necessary head height for the uppermost floor, which features a deep-set window facing out to the south. The kitchen worktop is constructed from a stack of concrete slabs, referencing the building's exterior. Other interior details include a wooden staircase with integrated seating, low-hanging pendant lights and a selection of brightly coloured furniture.

Description by http://www.dezeen.com/

Media

15 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Drew Hastings
    Drew Hastings updated
    about 3 years ago via OpenBuildings.com
  • Iliana Ivanova
    Iliana Ivanova updated 36 media, updated, updated a digital reference, added 2 digital references and uploaded 18 media
    Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House Wall House
    about 4 years ago via OpenBuildings.com