Vladimir Kaspe Cultural Center

Edit profile
Vladimir Kaspe Cultural Center

The architectural design of this project was inspired in functionality. It was conceived with a sharp sense of scale and precision space within the actual context of La Salle University. The parts that comprise it are assembled by a structure that comes from a solid concrete volume that anchors the work to the field. The outstanding structure gets materialized in metallic columns that, because of balance and function, are the strongest part of the building. Thickened flat glass light and transparent defines the access to the pavilion and also sets the limits to the surrounding environment.

The fundamental argument used for this building were the vast open spaces in the first level (basement), third level (outdoors), and the middle level which surrounded by glass provides a timeless light and shadows resulting in an atmosphere of tranquility and simplicity. An exterior ramp, which alludes to the eternal human desire to unravel the immemorial knowledge of life, transports users to the different spaces. First a vault containing major computer equipment for the student community; then in the proper body of the building, an area designed to store the richness of the pieces of heritage donated by Vladimir Kaspe. Furthermore, it is the perfect setting for conferences or receiving long distance conferences from all around the world.

The ramp concludes on the last level, where through a delicate glass box one can access a singular space that may be used for different types of exhibitions

 

Media

13 photos

Building Activity