VivoCity draws its name from vivacity — a liveliness of spirit. The mall’s design draws from qualities of the bay waters adjacent to the site: one must navigate a complex of this scale as the ocean’s waters flow unbroken among the spaces they occupy. In following, VivoCity’s undulating forms give continuous curvature to the structure’s halls, facade and roof, reformulating the typical hard-edged, ‘big box’ mall type.

VivoCity’s layout is centred about an events area imagined as a focal point for activity, a node for the convergence of all internal paths. The 137,000sqm plan is divided into two zones: the arrival corridor linked to a national vehicular roadway on the north edge of the site, and the destination front along the water to the south. Per local codes limiting the structure height to three levels so as not to hinder views of the sea from Mt. Faber to the north, the mall was to remain low-rise. Dining, retail and entertainment spaces constitute the first, second and basement levels, and the roof is an open-air deck shaped by organic forms — these are translated from the walls to the horizontal surfaces and provide topographies of landscaped gardens, observation landings, and a large shallow reflection pool. Along the waterfront, the design integrates alfresco dining areas and a promenade 300m in length to take advantage of southward bay views.

VivoCity serves as an important transportation hub and  transition site, linking Singapore with Sentosa Island, now a destination for over 15 million visitors annually. The mall is linked to a Mass Rapid Transit system terminus and connects to adjacent shopping and business centres via pedestrian bridges.

Designed in collaboration with Toyo Ito Associates, Japan.

Description by architects


10 photos

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova added a digital reference, updated 11 media, uploaded 9 media, updated and removed a media
    VivoCity VivoCity VivoCity VivoCity VivoCity VivoCity VivoCity VivoCity VivoCity
    about 3 years ago via