Vision

Description by designboom

Japanese practice Takehiko Nez architects has sent us images of 'Vision', an extension project to an existing hair salon in Yamanashi, Japan. Focusing on creating a more inviting street elevation, the design features a veil-like glass facade that is completely transparent to the activities within.

Respecting and working with the pre-existing building, the extension sits slightly removed to the east to sit closely to the parking open parking lot. This arrangement creates an outdoor interstitial space that serves as a garden between the two volumes. An underground level which houses the shampooing area provides access to the main building, rendering the new cutting area as a free-standing pavilion.

Wrapped in a transparent skin, the new space establishes an airy atmosphere within that is open to its immediate site. Long curtains on both sides of the layout enable the staff to control the amount of sunlight intake. Open to a double-height volume, the finish and treatment of the ceiling form continues the veil-like language of the glazing in layers and folds that create dynamic shadow play.

Media

14 photos and 4 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 93 media, updated, updated a digital reference, added a digital reference and uploaded 2 media
    Vision Vision
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Antonina Ilieva
    Antonina Ilieva updated a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com