continuing from part 1

The architecture of Villa Savoye
In plan, the house is based on a precise square grid marked by 25 columns, while in elevation the grid becomes rectangular. In late 1928, the horizontal grid, and by consequence the whole building size, was scaled down from 5 to 4.75 meters on a request by the client worried (not without reasons) that the final costs could exceed by far the initial estimate.
Excluding porch, terrace, and solarium, the gross internal floor area of the house was about 480 square meters / 5,100 square feet.

Villa Savoye, Poissy, floorplans

The use of a predominantly rectangular / square geometry was possibly 50% intentional, aimed to clearly set the new “machinist” architecture apart from the highly-ornamented organic forms of the Art Nouveau, and 50% necessary, since rectangular elements fit much easier a framed structure made in reinforced concrete.

Yet, Le Corbusier introduced also circular and elliptical arcs, such as in the staircase and the solarium; forms which he was broadly using in his coeval paintings and that will be developed further in some of his post-war designs – such as the Philips Pavilion, Notre Dame du Haut, and the Church of Saint-Pierre in Firminy.

Le Corbusier (signed Jeanneret), La dame au chat et à la théière, 1928, oil on canvas, photo courtesy of Fondation Le Corbusier

One of the he curved walls enclosing the solarium, photo Inexhibit

The final functional program encompassed an array of spaces so defined:

– at the ground floor: the entrance hall, a garage, the chaffeur’s and the maid’s dwellings, a laundry, and a guests’ room.
– at the first floor: the Savoyes’ abode comprising three bedrooms, four bathrooms /WC, a small office / living room adjacent to the master’s bedroom, a kitchen, the main living room, and a terrace.
– a solarium at the third floor / roof level


Southwest elevation and cross-section drawings

The circulation comprises a ramp leading from the ground to the first floor, and a stair connecting all levels.

The stair, photo Inexhibit

A smaller building, known as Caretaker’s Lodge in English and Loge du Jardinier in French, was built close to the estate’s main entrance from the street. Once again, this construction was initially planned much larger but it was eventually reduced in size, again to lower costs.

The Caretaker’s Lodge, photo Inexhibit

The Caretaker’s Lodge, original drawings, courtesy of Fondation Le Corbusier

The house was architecturally completed in 1929 but became habitable only in 1931 after problems with the heating system were (temporarily) solved. The Savoyes used the villa, they nicknamed Les Heures claires, for nine years only, since the mansion was confiscated in 1940 by the German army due to its strategic position overlooking the Seine Valley.

When the Savoyes returned to the house in 1945, they found it in disrepair.
The family has always had problems with the building, Le Corbusier adopted some innovative building techniques – particularly for water-proofing, metal window frames, and technical systems – some of which proved to be not yet fully affordable and technically developed in those days; consequently, the clients frequently complained about water leaks from the roof and other problems, such as heating malfunctions, which made the villa very expensive to maintain and probably well far from being comfortable. (4)

Therefore, the Savoyes took the decision to do not restore the building, which was later expropriated by the municipality of Poissy in 1959 and scheduled for demolition to make room for a new school building.
Only a wide protest campaign supported by famous architects and intellectuals, including Le Corbusier himself, convinced the local authorities to save the house and, finally, the French government to consider it a monument, restore and open it to the public in 1997; Villa Savoy was eventually listed among the UNESCO World’s Heritage Sites in 2016.

The house before restoration, image MIT Press

Villa Savoye, southeast facade, Photo Inexhibit

The Villa today
The house is located in a residential area of Poissy, close to a school which occupies six hectares of the original estate. The location is quiet, typically suburban, and makes you feel it probably hasn’t changed much since the time the Savoyes acquired the plot in 1928.

Entering the estate, the first building the visitors see is the small Caretaker’s Lodge which shows, albeit in miniature, many of the architectural elements of the Villa.
The park extends today on one hectare, it was originally seven times larger, and is bordered by fourteen trees and several rosebushes.

After the 1990s restoration, the building and the park are now in very good conditions, well maintained by the Centre des Monuments Nationaux; some of the rooms, including the kitchen and the main bathroom, still retain a part of the original equipment, while a small collection of Le Corbusier’s furniture is on display in the living room. At the ground floor there is a permanent historical exhibition which includes drawings, scale models, and samples from the correspondence between Madame Savoye and Le Corbusier.

The living room, Photo Inexhibit

As anticipated, the house is quite like one would expect, maybe only a bit smaller; while it’s strong relationship with the surrounding landscape is instead surprising and unexpected.
We are used to see photographs depicting Villa Savoye as an isolated white monolith emerging from a flat green field, or detailed images focused on the house’s internal geometry.

Actually, when you see it in person, it’s evident that the building was based on a ceaseless visual dialogue with its surroundings.
Thus, all the architectural elements, forms and colors – white is predominant – take full sense only when combined with the greens, yellows and browns which “flood” into the house through an ensemble of ribbon windows and openings strategically positioned. Maybe I am wrong, but it looks like the Swiss architect wanted to re-create in the flat Seine valley some elements of the familiar Jura’s landscape of its youth.

The park seen from the terrace, photo © Inexhibit

The kitchen, photo Inexhibit

Photo Inexhibit

As usual with Le Corbusier, details make the difference.
For example, the blue-ceramic bathtub, the small skylight pouring light into the corridor, or the kitchen’s wood and metal furniture reveals that, also for him, God is in the detail, and transform the visit to something you supposed to know all about into a discovery and a revelation.

Despite not far from Paris – approximately an hour, forty minutes by train and twenty by foot – the site wasn’t crowded at all, which is a pity because – in about the same time than going to, say, the Grande Arche – you can visit a real monument to modern architecture.

The bathtub, photo Inexhibit

The corridor on the first floor, photo Inexhibit



4) “After several complains, you have finally admitted that the house you built in 1929 is not habitable.” Letter by Eugénie Savoye to Le Corbusier, October 11, 1937


2 photos

Building Activity

  • Riccardo Bianchini
    Riccardo Bianchini added 2 digital references
    about 2 months ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings updated 43 media and removed 3 media
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • updated a digital reference
    about 5 years ago via Annotator
  • nessmi
    nessmi activity.buildings_person.create
    about 5 years ago via OpenBuildings.com