Vanke Exhibition Centre

Vector Architects recently completed Vanke Exhibition Centre in Bayuquan, Yingkou, China.

The exhibition centre is designed to attract people. There is a threefold urban design strategy to achieve this – a wooden ramp that meanders through a gingko grove, an outdoor café area and cut-out voids throughout the building.

The wooden ramp makes up part of the public circulation space. According to the architects, ‘the platform is completely open to the public, and the climbing ramp and stair system is independent from the interior circulation’. This encourages private and public users of the space to interact with the building and each other.

The ‘spatial experience’ of climbing from the gingko grove, up the ramp and to the roof gives users different ways of experiencing the architecture and landscape – appreciating the volume from outside, going through its interior and finally emerging at the observation deck on the roof.

Despite a slightly imposing exterior – clad with aluminium panels – the building opens up at every opportunity. Cuts in the façade open it toward views of the East China Sea, relating the centre to its ‘endless landscape’.

Description from FrameWeb.

Media

9 photos and 1 drawing

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated a digital reference, updated, updated 20 media, added 2 digital references and uploaded 10 media
    Vanke Exhibition Centre Vanke Exhibition Centre Vanke Exhibition Centre Vanke Exhibition Centre Vanke Exhibition Centre Vanke Exhibition Centre Vanke Exhibition Centre Vanke Exhibition Centre Vanke Exhibition Centre Vanke Exhibition Centre
    about 4 years ago via OpenBuildings.com