V-House

V- HOUSE is designed for a private client and is located in the urban planning area ‘Nieuw Leyden’ (masterplan MVRDV) in the city of Leiden in The Netherlands.
The site is a former industrial area near the city centre, designated by the city of Leiden as an experimental housing zone where people can develop their own homes. The local authorities supplied a schematic urban plan based on a grid, giving private persons a framework to fill in. It consists of more than a hundred plots in a pedestrian precinct. Regarding the appearance of the houses there are no limiting conditions other than a fixed maximum volume.
V- HOUSE is part of an ensemble of eight houses which are grouped side by side and back to back. Each house is an autonomous object designed by a different architect. The houses are connected to each other by means of a party wall. V- HOUSE is situated on a plot which has a surface area of nine by sixteen meter. The house itself is approximately nine by ten meter, leaving a space of six by ten meter for a garden at the back side of the house.
V- HOUSE is a white stucco abstract looking house of which the V-shaped roof is its most striking feature. The roof is constructed of wood and is modeled after a common saddle roof with the difference that the top is turned downwards, resulting in a dip at the centre of the house. From the outside the V-shaped roof gives the house its distinguishing and dynamic appearance and from the inside it vitalizes and intensifies the interior space. The roof is thus an important constituent of the architecture.


Description by architects

Media

12 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Iliana Ivanova
    Iliana Ivanova added a digital reference, updated 15 media, uploaded 15 media and updated
    V-house V-house V-house V-house V-house V-house V-house V-house V-house V-house V-house V-house V-house V-house V-house
    about a year ago via OpenBuildings.com
  • Antonina Ilieva
    Antonina Ilieva updated
    about a year ago via OpenBuildings.com