University of Oregon Athletic Medicine Center

Edit profile
University of Oregon Athletic Medicine Center
Reflecting the University of Oregon’s holistic approach to athlete care, the Athletic Medicine Center (AMC) incorporates tools that not only heal (massage tables, hydro-therapy tubs, examination rooms), but tools that help make athletes stronger (bikes and treadmills), better nourished (nutrition bar) and healthier from head to toe (optometry and dental offices). Moreover, the facility seeks to inspire and motivate through design infused with the University’s rich athletic history, its colors and its branding. Entrance into the AMC takes one past a reception desk and into a student/staff lounge. Beyond the lounge is the nutrition bar and main office. As a whole, this area connects the west end (used by visitors and recruits) and the east end (used by athletes on a daily basis). The seating area in the lounge is divided into smaller sections by a zigzagging, internally illuminated, white Corian bench. Conceived as an unraveling roll of tape, this bench serves as the binding element of this longitudinal ‘spine,’ and provides intimate areas for conversation as well a unique contextual dimension to the space. Adding further contextual and spatial richness to the seating area are four pictorial screens that showcase the University’s athletic history. Made of sandblasted glass, and situated at both ends of the seating area, the screens depict a stiff-arming running back, a dunking basketball player, a sprinter, and an anonymous University of Oregon athlete in a letterman jacket. The images were created using the names of former University of Oregon athletes, with the names of star players highlighted in Oregon yellow. The historical narrative continues with a floor-to-ceiling white oak wall that runs from the seating area down the corridor and into a conference room. Planks of varying widths and angles, the variation and rawness of the oak, together with the movement of the wall, is intended to symbolize one large sinuous muscle. Moreover, a two-inch horizontal stream of the names of the University of Oregon’s most important coaches has been physically branded into the surface of the wall, forming one continuous band from one end to the other. A number of additional design gestures reinforce the notion of timelessness and permanence within Oregon’s athletic program. A giant O in the shape of the University’s logo protrudes from a glass wall separating the nutrition bar from the taping tables. Steel bar stools also express the University’s “O` logo with their customized circular shape. Each stool has its own leather finish which has been laser cut to reflect numerical statistics related to various sports. For example, one stool features Alberto Salazar’s individual 12K running record while another features a series of records set by female track athletes. And to give voice to the athletes who participated in the design process, the nutrition bar’s kick panel is inscribed with words used by athletes to describe the space words like “lavish,` “spacey,` and “boombastica.` One of the primary spaces in the facility, the taping/treatment/massage room, sits adjacent to the nutrition bar and lounge corridor. Not only has each taping and massage table been adorned with a cast metal “O,` but the customized tables were built to accommodate a load of 1,200 pounds – enough for both an athlete and trainer to put their full weight on one table at the same time. Above the tables and running the length of the room are circular Ingo Maurer light fixtures. Each fixture is six feet in diameter and custom-colored in crisp Oregon yellow and black. Flat panel television screens are recessed into the walls, two large game clocks are recessed into glass soffits on opposite ends of the treatment area, and an additional clock, adjacent to the taping area, is synchronized with Autzen Stadium during game day. Lastly, the space is capped by a ceiling of lacquered mdf panels. The “hook and ladder` play pattern streams across the surface of the ceiling, created by tens of thousands of CNC-routed holes. Situated along the far wall of the taping and massage room are the medical suites, offering an internally-connected office and private examination area for each doctor. The exam rooms feature custom Corian counter-tops with built-in sinks, ample cabinet space, an X-ray bay, and custom-examination tables. Enclosing the suites is a continuous wall of full-height, electrically-charged glass that can be dimmed by a flip of a switch for privacy. Three additional examination rooms are located near the reception desk and main entrance to the facility. These have been specially equipped for dentistry, ophthalmology and pharmacological examinations. Opposite the three exam rooms is a “natatorium,` containing one hot and cold tub and three state-of-art hydrotherapy tubs. The room is enveloped by full-height IPÊ (Brazilian wood species) wood slats. The slats are spaced to create a screen that allows natural light to filter into the room, resulting in a moiré of sunlight across the pools, and bringing visual and textural warmth to the space. Across the ceiling, the University’s yellow and green are present, this time in the form of 80 acrylic fins that progress from yellow to green. Mid-way through the colorful ceiling, several “fins` seemingly slip to the ground, dividing the space in two. Additionally, water cascades down the sheets providing visual movement within the space as well as noise control. The hydrotherapy tubs themselves have been equipped with underwater video cameras and a vertically mobile treadmill floor. This state-of-the-art mechanism, used in concert with the multiple flat panel televisions recessed into the adjacent IPÊ help facilitate the rehabilitation process of the athlete. The lone addition to the Casanova Center’s original footprint is a glass vessel that extends beyond the original wall of the facility. Similar to the ceiling condition of taping/ treatment areas, a plane of routed mdf panels has the “statue of liberty` play routed into its surface. Lastly, this expansion’s glazed façade provides the hydro and physical therapy spaces with natural light, and will be home to a series of treadmills and exercise bikes.

Media

22 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com