University of Ontario Institute of Technology

Edit profile
University of Ontario Institute of Technology
The University of Ontario Institute of Technology (UOIT) is a bold new initiative in Ontario’s post-secondary education system. As the first chartered university created in the Province in 35 years, UOIT is designed as an intellectual and social commons for the 21st century. Established in 2002 UOIT has been developed to accommodate over 6000 students by 2010. The campus master-plan accommodates 900,000 gsf of academic, research and support space housed in 9 buildings. The project as a whole is targeting LEED Gold and stands as an example of a comprehensive strategy employing integrated sustainable building and site practices on a large scale (42 acres) in the creation sustainable university campus. The design concept was that of an academic village surrounding a landscaped outdoor quadrangle. The integration of buildings and landscape helps promote chance encounters between students, professors and researchers while enhancing the beauty of the campus. Although ultimately connected, each of the buildings, housing a separate academic discipline, are designed as separate entities. The different academic schools are separated by central atriums or winter gardens that are configured to suit the needs of each faculty and allow natural light to penetrate the interiors. Located throughout the floors of each building are a variety of small meeting areas and nooks for congregation, designed to encourage social interaction. The general approach to the aesthetics of the campus and buildings was intent on balancing the need for both variety and consistency. Notwithstanding programmatic differences, all structures share a common vocabulary of warm red brick, copper roofs, cedar detailing and large windows, to ensure natural light and view to every room. The building facades reflect the modularity of the interior spaces, which allow for changes in program requirements over time. The atriums while consistent in their use of natural materials such as wood, stone and glass are all unique in their spatial relationships to the program and to the campus commons. In essence while the campus remains coherent as a holistic design each component has been developed to exploit its unique attributes. A key goal of the University’s Master Plan was to create a sustainable campus that limits energy and resource consumption while providing a supportive and inspiring environment for students. At the heart of the campus plan is a landscaped commons surrounded by five of the academic buildings and the new library. The commons is both the social and recreational heart of the campus and the site of the Borehole Thermal Energy Storage System (BTESS) that provides 2000 tonnes of energy efficient sustainable heating and cooling for the campus. The system is comprised of 392 closed loop boreholes that extend 200m below the surface of the commons. The individual loops have been manifolded together into 28 modules and subsequently divided into 4 zones. This innovative modular approach allows for a high level of real time management. Due to its modular design and control system, the UOIT BTESS allows for real time management and exemplifies the leading edge of the development of this technology. This installation is the second largest in North America. Each of the campus buildings is supported by the BTESS and incorporates a range of supplemental strategies integral to achieving energy efficiencies ranging between 50 to 60% of the MNECB. The supplemental strategies incorporated into the design include: displacement ventilation via atria and raised access flooring; daylight harvesting; heat recovery systems; high performance building envelope design; electrostatic humidification; thermal mass; CO monitoring; grey-water re-use; and landscaping over the BTESS field. A comprehensive storm water management strategy was developed to reduce the campus’ impact on an adjacent wetland. This strategy integrates environmental technologies with public outdoor open spaces with the intention of mitigating the impact of parking areas on the environmentally sensitive watershed while greening the campus and making the filtration process transparent to the campus community. The design strategy includes: green roofs; storm water cisterns; linear wetlands & landscaped bio-swales; storm water management ponds; passive filtration with native emergent wetland vegetation; drought resistant plants; maximize native plant material; and reduced landscape maintenance zones. A key feature of the campus construction is the use of exposed concrete to store and moderate thermal energy, resulting in greater comfort while also contributing to lower energy demands. Displacement ventilation is used throughout the buildings with fresh air supplied at floor level, and returned at ceiling height. This system works in tandem with the raised access floor system. The return air system is ductless, using common areas like corridors to route air. Such a system features a substantial savings on capital costs and ease of maintenance compared to traditional ducted return air systems. Additional green technologies employed include low VOC materials, daylight occupancy sensors and sunshades to reduce solar gain. Consistent with the institution’s mandate to become the M.l.T. of the north, this project developed a design approach that brings innovative technologies to the forefront, making them intrinsic and transparent to students, faculty and the general community alike. The infrastructural necessities have become opportunities for social spaces and education exchange within the campus design: the campus commons is located on the Borehole Thermal Energy Storage System (BTESS); a covered pedestrian colonnade located over the campus service tunnel; atriums that contribute to heat recovery and return air system; ponds, garden courts and naturalized landscape areas created out of the logistics of storm water management. Finding the efficiencies and opportunities that cross and connect various disciplines has been the key to the innovative success of this project. The campus design at the UOIT utilizes a comprehensive strategy employing architectural design, emerging technologies, sustainable design, and campus planning to create of a highly efficient campus. The integration of buildings and the campus landscape as both a home and workplace for thousands of students, staff, teaching professionals and researchers has established the solid foundation for the future of the university’s success and make this the most “green

Media

40 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 3 digital references and uploaded 20 media
    21st century intellectual and social commons Phased campus master plan Retention ponds are campus landscape features Making the water purification process visible Green roofs absorb and bio swales filter rain View of Library from retention pond Campus commons promotes interdisciplinary contact Colonnades connect buildings and landscape Borehole Thermal Energy Storage System School of Business north-south section Each building is designed around a central atrium Atriums utilize displacement ventilation Both variety and consistency in the campus design Library - A summer pond becomes a skating rink Library study hall with solar shading Library study hall with solar shading Quiet reading room in the Library 2nd floor plan Recently completed Engineering Building
    about 5 years ago via OpenBuildings.com