Un-Forbidden City
The Forbidden City and quartyard are symbol of Beijing, which were separated by towering red walls in old hierarchical society. Today, with the coming of an open, equal, pluralistic and harmonious age, the forbidding function of the red walls has been replaced by communication. The insurmountable boundary has been opened: the forbidden palace and folk Hutong are compatible, which give birth to a new regional landscape in the Olympic Park--- an Un-Forbidden City. The Un-Forbidden City has reserved the original image of Beijing but also restructured a new dynamic space by means of red and gray walls, enabling people to experience traditional Chinese culture from this new place. The Open Forbidden City has seven yards, which deeply demonstrate the traditional Chinese culture from different aspects. Yard No.1 --- the Royal Roadway and palace Gate reveal magnificent scene of opening a city. Through royal roadway and steps - quadrate square - palace gate and overhanging eaves reveal spatial image of the Meridian Gate of the Forbidden City, where the gate-opening ritual is held, enabling people to experience the combination of traditional cultural activities and modern spirit. This is a multifunctional open-air square, which is an opening entrance as well as a performance stage. On both sides of the palace installs a motor driven door system formed by HD display, which can play gigantic picture(18m*5m). Yard No.2 --- the Ancient Tree and Flower Pavilion draws people close and enable them to experience local dwelling culture. The sunken garden 2# in Olympic central area is named “Tile Yard`. In this project, tile stands as the major expressional method for its representativeness of traditional Chinese building materials. And through using tiles, planting, outdoor waterscape and other methods, this project has interpreted a series of spacial fragments of the quadrangle courtyard building in Beijing to display the city’s regional cultural character and to form an outdoor recreation area under this character. The architectural design of this project creates the sense fo belonging between reality and tradition. At the same time, the design also seeks for the social-aesthetic value deposited from traditional culture that has recognized by mass culture as the combination principal with tradition. Yard No.3 --- the Ritual-Music Doorway enables to feel the ancient Chinese civilization. In this design, red walls are used for the court. With regard to the walls, no grey bricks and red powder are used, while more than one hundred of “drums` are placed on red steel structures. The drums can be beaten, and there are lamps installed inside them. Therefore, they are drums in the day and lamps at night, and the combination of drums and lamps builds a festive red gate for Olympics. In this design, the color of gold is chosen, while glass tiling is not adopted. A row of “copper Chinese vertical bamboo flutes` with holes on their pipes are set by the roads, which can ring in case of wind, and there are lamps under pipes which can provide lighting for passers-by. There is also a belfry built in the court. With regard to the belfry, it is not ironware for telling time, and some bells for ritual music hang on steel frames which swing in case of wind and spread melodies around. Small ropes are installed in front of windows and can be plucked as strings, and the phonation tones in case of pulling. In addition, bamboos are planted and pews are placed to create an easygoing rest environment for guests who can appreciate the eastern ritual music coming with the wind, isn’t it a happy thing? Yards No.4 and 5 --- the Traversing Yingzhou enables to experience green Yingzhou in the process of passing through tunnels. This traversing space combining with green leisure environment reveals yearn towards the fairy land Yingzhou. Yard No.4 and No.5, arranged symmetrically, form a link between yards in north and south yards together with the pedestrian tunnel of Datun Road and lead to transportation hinge of subway and Datun Road. The scene with theatrical effect is red wall here turning to east side wall while grey wall turning to west side, and this change reinforces the concept that the Open Forbidden City mingles and interchanges with Quartyard. Red walls here turn and pass through the pedestrian tunnel of Datun Road, so that people can experience the shift of time with changes fo height, width and brightness in the movement process. Yard No.6 --- the Harmonious Quadrangle reveal busy scene of Quadrangle as a space for public activities. The idea is to transform the traditional residential building into a shelter that can, at the same time, create the shade and bring a total new sensation about Chinese architecture by opening the view not only at the ground level, but also at the roof level. The design does not stop at the ground level, it tries to reach the whole space by integrating the lighting elements everywhere. Depending on its height, the light can be also a chair, a desk or a fountain. This red and circular form lighting elements is of course an interpretation of the traditional Chinese lantern. Yard No. 7 --- the Watermark and Sky describes the traditional sports scene in the royal park. Guided by the idea that the form is generated from the artistic conception, a modern architectural space combined with a broad courtyard of the royal buildings is formed, creating a visual effect of harmonious combination of modern and traditional architectural building elements and skillfully applies sculpture, planting, waterscape and light serving for the space in both form and spirit. The architectural design and conceptual proposal of the Un-Forbidden City were completed by Beijing Institute of Architectural Design.

Media

18 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 2 years ago via OpenBuildings.com