Umur Printing
Transforming a steel production building, this already was started to construct, to a Press building, by almost doubling the usage area. The project can be defined as reinforcement of the existing building and enlargement with annexes for needed capacity. This work is a good example for dealing with the complex program of a press industry in an already existing construction mend for another function. The new underground parking on the Southside, the steel-glass prism addition on the main building, the supporting buildings on the west and the east side and the added steel office levels on top are together 30.000m2. Every added unit is designed for his special utilization. Here the most important question is the possibility to transform this big, bad building into a good one. Living in a country that thousands of bad buildings being erected every day, such real or adapted problem rises. There are lot of critical points such as; feasibility, financial issues, usage and finally the doubt for the finished work that it would be worthy of all efforts? We made minimum intervention to the existing building. Instead of interventions compelling big scale construction, we have rather preferred to be added on the top and sidelong of the main building after the mandatory reinforcement. We have placed loaded functions such as stairs, elevators and entrance hall to the annex. We have succeeded to obtain a big whole of a 4 pieced building by binding them with proper interfaces. Taking the interfaces as the main components for this building, we may attribute a priority to the façade of the entrance hall. Having taken over the construction rights for this half-completed structure, four meters outside the front wall we built a light and airy ten-meter high façade of aluminum-frame sheet glass and steel, forming a corridor 40 m long through which all visitors to the building pass. With a southeastern exposure, it is filled with light from the early morning hours throughout the day. Tinted glass has transformed this entrance hall into a world beyond. To continue on step by step we may find out other interfaces as separators from one space to another which accommodate a different function. First a “wall` of louvered windows shields office space from the shafts and pipes that extend the height of the building. Then a glass wall to shield the kitchen service area from outside, to blur the activity inside. Translucent, without tint, it takes its color from the goings-on within. Again another interface at the garden side just behind the building, a barrier of iron rail, the spokes dense enough to conceal the installations inside, open only enough to allow air circulation. Tight, exaggerated"and stubbornly regular in the face of the surrounding mélange. And finally siding for the circulation unit; the nature of this enterprise necessitates circulation conduits and air conditioning units that"for space considerations"have been moved outside onto a steel-frame perron. To conceal this eye-sore, we built a giant “filter` three meters outside the building walls Turning back to our initial question we may say that this big scale endeavor of bonification has ended to be a realistic proposal. Departing from this example we think that without making any new building for a period of time we may practice architecture by transforming such constructional strangeness into real buildings.

Media

25 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com