Tulse Hill Flats

Two linked blocks of flats on Tulse Hill, Lambeth, on the edge of Brockwell Park, in South London. The scheme comprises eight one-bed supported housing flats with a support workers office, and nine flats for general rent for clients Metropolitan Housing Trust and Ekaya. The supported housing is a service for 16-25 year olds with staff on site providing help with independent living and access to employment and training. ATA’s design strategy, developed through consultation workshops with residents and clients, was to create two residential volumes linked but separated from each other, one facing onto Tulse Hill and the other onto Brockwell Park. The site comprised a former Parks depot and neglected garages adjoining the Park conservation area. The volumes are carefully detailed loadbearing brick buildings with deep reveals, inset balconies and a textured brick ground storey. A simple villa elevation has been developed, with equal proportions and fenestration arrangement on each side. The two four-storey blocks are linked to each other by a two-story building. Sustainable construction and services are at the heart of the design strategy; deep and well insulated masonry walls and high performance timber windows give beautiful views of the park. Solar thermal collectors are hidden behind the parapets and green roofs help to extend the Park’s biodiversity. A tiled mural above the entrance was developed by artist Loraine Leeson of CSpace with the residents group, and is based on the oldest Brockwell Park tree, which is an oak.

Media

8 photos

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Joe Heycock
    Joe Heycock updated a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com