Trifurcation
This residence for a couple and a dog locates in the typical satellite town, 30 minutes train traveling distance from the heart of Tokyo, Japan. The rapid expansion of Tokyo had already involved this area 20 years ago. But there are still some woods secured from the development. The site was a left piece at the edge of urbanization and very calm environment with the rich sun light on the southern slope of a small hill with the view to the green park. However this fragment was an irregularly shaped trapezoid. Escaping from the difficult condition of the site shape, the plan study was started from the center of the site looking for the gentle connection to those good environments. We placed three certain functions in ideal positions in relation both to the site orientation and to each other, connected those with the uncertain functioned space, and created one homogenous and trifurcated room. Although the space is continuous, the trifurcation system can softly divide functions and generously allow multiple usages. The root part is an ambiguous buffer space, gives free scope of activities among the branches, and works as distributing circulation. Three wings also create the three each characterized gardens in between which provide the situation of soft blending of inside and outside. The basement floor is an equal level with to the road. We assign the easiest accessible floor to the office space and each of three clusters becomes meeting, work, and archives. The entrance is shared and the stair leads above to the middle of the diverse programs; living, kitchen, dining, library, bath, and bedrooms. The first and second floor is connected through the void which each room faces. By sharing this unfixed and empty space, this entire envelopment can afford multiple activities

Media

16 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via OpenBuildings.com