Tovin Studios

Designed by American architect Sebastian Quinn, Tovin Studios is the new headquarters for Tovin Design, an independent design and consulting firm specializing in home furnishings.

Conceived as an intervention, Tovin Studios recycles the shell of a former warehouse, which was carved with large openings in the roof and walls to fill the space with natural light. The exterior is clad in weathering steel, referencing the site's industrial past and the grittiness of the surrounding neighborhood.

The banal 900 square metre (3000 square feet) cinderblock box was not an obvious choice for the space. But while it lacked any daylight, it did offer plentiful space. The renovation, including all new systems, roof, and landscape was achieved for a modest $100/sq. foot.

The architect employed a series of sustainable strategies to reduce the building's resource consumption and improve the user experience. Large window penetrations in the walls and roof allow the staff to work in diffused daylight, typically without any artificial light. The light monitors on the roof face south and employ operable translucent insulation, to act as direct gain solar heaters. They provide a third of the building's heat, and power a thermal stack summer ventilation system.

Media

6 photos

Building Activity

  • Nikolay Marinov
    Nikolay Marinov added a digital reference, updated 6 media, uploaded 6 media and updated
    77900_5152_web_960_SQ_MG_9268_Master.jpg 77900_3303_960_SQ_MG_9312.jpg 77900_4582_960_MG_91121.jpeg 77900_7470_web_960_SQ_MG_9222.jpg 77900_8602_960_MG_9171.jpeg 77900_9229_960_MG_9143.jpeg
    about 5 years ago via OpenBuildings.com