The White House

The brief was to create a comfortable modern family home that optimised the experience of living in this intensely dramatic location, and re-appropriated the fragile eighteenth century ruined house on the site. The dramatically cleft state of the ruin presented both challenges and opportunities with the ruined nature of the structure contributing to an essential gutsy quality of the site, but also rendering economical restoration impossible. It was concluded with the clients that some sort of physical engagement with the ruin was essential to successful occupation of the site, as well as protecting the important structure from further irreparable deterioration. The new house was to have five bedrooms, a study, open plan kitchen/living/dining, utility room and wet entrance space. It was to be durable and practical for vigorous family occupation and was to allow for the evolving needs of the family throughout their lifetimes.

The original ruin is a listed building and the site sits within an area of outstanding natural beauty. Early discussions with the planners indicated that they were willing to support occupation of the ruin especially because the house was to be for a family who were working the surrounding farmland.
A network of historic enclosures around the site acted as a generator for new more substantial structures to create shelter and garden space, and against which new accommodation could gather.

The original eighteenth century entrance was restored and now leads to a three storey high entrance hall within the more stable section of the ruin. A steel and glass stair in this space connects a stack of rooms but the other end of the ruin remains a roofless courtyard. The hallway connects through the depth of the ruin to a new living-dining space at the heart of the new home, which is glazed on both sides, and has a simple flat sedum-covered roof. The sedums echo the natural fauna on the site, and this space remains essentially part of the landscape, in contrast with the object nature of the original building. To the west the bulk of new accommodation shelters behind a big dry-stone flanking wall, drawn up from original enclosure lines on the site, which in themselves reflected the natural lie of the land. A small snug is separated from the main living room by a wall of cherry wood shelves, allowing the children to have their own living space separate but within sight of the main living spaces.

Remaining walls are in black-stained Scottish larch, with punctuation of white-washed masonry bookends and a whitewashed turret which contains a small study on top of stores, a WC and a shower room.
The desperate state of the original house was as a result of poor foundations on sand, as well as undermining by treasure seekers who were searching for legendary gold. The house was visited by Boswell and Johnston during their tour of the Hebrides in 1773 and overlooks a dramatic rocky bay on the Atlantic coast. The building has been un-occupied for 150 years during and its deterioration was accelerated by treasure seekers digging for legendary gold under its walls. Stabilisation of the ruin required stitching with stainless steel ties, some within the mortar beds and other steel frame braces within window and fireplace openings. This consolidation work was carried out by local tradesmen prior to the start of the main building contract. The new buildings required raft foundations, with careful jointing to avoid cracking through differential settlement. Stone from down-takings in the ruin was reused in the new flanking and enclosure walls. Local aggregate was used where possible. Remaining materials were as light weight as possible to reduce transportation and environmental costs, with the primary new structure in timber, with isolated steels. Separate fit-out contracts were used for the specialised internal panelling and furniture in the study and snug.

Here is some information by Wil Tunnell:

 

The original house at Grishipol (rough bay) on the Hebridean Isle of Coll was built in the mid 1700's by Maclean of Coll for his Tac man, or Factor. It was the first lime-built square-cornered house on the island and took on the informal name 'The White House' distinguishing it from the basic 'black houses' which were the norm on the island. In 1773 Boswell and Johnson were entertained there whilst stormbound during their famous tour of Scotland. But for all its grandeur the White House had been built on sand and was deserted in the mid 1800's as it started to crack.

When Alex and Seonaid Maclean-Bristol acquired the building some 150 years later some of the cracks in the roofless ruin were more than a foot wide but the basic structure remained miraculously intact. Alex was brought up on Coll and returned to farm on the island with wife Seonaid after spending some years away in the army. They were keen to create a house for their new family on the site but the nature of the ruin presented a problem. Should they restore it or build a new house nearby? It was at this point that we suggested that neither of these approaches should be taken and that the essential ruined nature of the structure was what gave it much of its magic. So the idea of partial occupation of the ruin was explored with the intention that other new accommodation would be visually separate but physically connected to the ruin.

 

The original house was picturesquely sited with a commanding presence over the fertile dale leading to Grishipol Bay. Fingers of stone walls extended from the ruin forming garden-like enclosures and this led to responsive architectural forms for the new house where original tumble-down walls were built up and new enclosures created to create shelter and against which new accommodation could nestle. This retained the tooth-like nature of the original building whilst breaking down the massing of the new structures and ensured that they remained subservient to the original building. Almost half of the original house would remain roofless and become a courtyard garden, preserving the gutsy charm of the ruin.

Consolidation of the structure provided a challenge given the size of the cracks and a system of exposed stainless steel ties and bracing frames in original window and fireplaces openings was devised with project engineers David Narro Associates. There was no economic means of closing the main cracks up and it was also felt that they contributed so much to the identity of the house that they should be retained and enhanced where possible. The consolidation work was carefully undertaken by local island builder Tom Davies and took almost a year up to the point when the main construction contract started.

Sadly none of the island builders were big enough to take on the main construction phase of the build, so finding the right contractor led to a Scotland-wide search, with Kingussie based Spey Building and Joinery successfully winning the contract. This choice could not have been more successful with SBJ bringing all the skill and ingenuity of true Highlanders to the project. Remote working led them to operate a two week on/one week off schedule to the job. With only three ferries a week in winter immaculate planning was needed, but the weather and the idiosyncrasies of the ferry service can often challenge the best laid plans. The remoteness of the site led to the unusual situation of accommodation and catering being provided by the clients, who were living in a nearby farmhouse throughout the build. This could have caused all sorts of stresses and strains but the positive attitude of both clients and builders alike meant this consolidated the team and helped ensure a smooth and happy build.

A three storey high entrance hall and stairway was created in the main ruin, with half of the ruin left as a roofless courtyard, following stabilisation and consolidation of the walls. A kitchen and master bedroom occupy the remainder of the original building with a tooth-like stack of stores, larder, WC, shower room and study at its core, all connected with a glass and steel stair.

 

To the rear of the original building new spaces living and bedroom spaces stretch out generously into the landscape with expanses of glazing to suck in the stunning landscape and sea views. The new structures shelter between the new thick dry stone enclosure walls which pick up on and extend an original lattice of enclosure walls around the house. An H-shaped plan provides pockets of external shelter on the very exposed site. The new stone walls recycle rubble from the site and imported aggregate and masonry were kept to a minimum to reduce transportation and environmental costs.

The building is heated through a heat exchanger which will be powered by a soon to be erected wind turbine, meaning that on aggregate power will be exported.

The main hallway in the ruin connects through to a living-dining room with glazed walls and a sedum-covered roof, the sedum echoing the natural flora on the site. Slate paving stretches from the living room inside out to a south-facing courtyard on one side and a seaward facing terrace on the other. A wing of new rooms to the west provides four further bedrooms, utility spaces, and a paneled snug space, which is separated from the main living room by a wall of shelves. Stairs wrap around this snug space up to a book-lined landing where a long window seat looks out over the big sheltering west wall and down to Alex's boat mooring.

Big open rooms are contrasted with smaller snugs and nooks and crannies for individual retreat so the house offers both expansive and intimate moments. In spite of its high design ambitions it remains hard-wearing family farmhouse. Children bash their toys into the walls and Highland cattle peer at their reflections in frameless glass walls. It is a house intended to live up to the character of the ruin of the White House and to engage with and heighten the experience of living in an incredible place.

Media

21 photos

Building Activity

  • Radil Radenkov
    Radil Radenkov updated 100 media
    about 3 years ago via OpenBuildings.com