The Shape of Breeze
Located in Isesaki city, Japan, this single family house 'The Shape of Breeze' by Japanese practice StudioGreenBlue has been designed to naturally ventilate itself. Reaching a humid 40 degrees celsius during summer months, this dwelling is positioned within the hottest region of the country. A series of stacked volumes and angled partitions create a structure which may remain cool without the use of air conditioning. Breezes are funneled through the ground level entry and combined with stepped floors and sloped ceilings begin to converge and sweep through the interior. The inclined facade in conjunction with projected eaves and wing walls prevent strong sunlight from passively heating the interior.

The upper level features an open air engawa bordered with a half wall and glass doors, over which air may circulate into the bedrooms. The lower sun angles of winter are able to reach further into the home, allowing sunlight to passively heat while white surfaces reflect illumination into the furthest corners.

Media

11 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 84 media, updated 3 digital references, updated, added a digital reference and uploaded 11 media
    The Shape of Breeze The Shape of Breeze The Shape of Breeze The Shape of Breeze The Shape of Breeze The Shape of Breeze The Shape of Breeze The Shape of Breeze The Shape of Breeze The Shape of Breeze The Shape of Breeze
    about 5 years ago via OpenBuildings.com