The Satellite
Sollentuna, just north of Stockholm, is continuing to expand. Right now, Sollentuna is undergoing something of an urban transformation with the town centre expanding to enhance the urban nature of the centre, lending the town new character. One element of this is a new shopping centre, which has just been completed. Another element is the Ungdomens Hus (House of Youth), called the Satellite. A place where shining new stars can be born. The Satellite was opened at the beginning of December 2009 by the Minister for Integration and Equality, Nyamko Sabuni, and the former high-jump star, Kajsa Bergqvist. Sport, in an alliance with culture, has moved into town. Traditionally, sports halls tend to have been located more in the outskirts, but the Satellite with its theatre, sports, music and library facilities, is located right in the middle of the town centre. Sollentuna is a suburb built on a modernist plan. The Satellite has been built on an old car park - the building links the two adjacent street levels and can be accessed from more than one direction. The main entrance to the cultural venues is located below the large, vigorously projecting sports hall and links up with an upper entrance to the sports section. The building is thereby accessible from several directions. We have created a space and an arena for - and together with - the young people. The concept involved creating a building that would actually show off the activities it accommodates. Many views out of and through the building contribute to the sense of transparency and integration of the various activities. A fascinating “satellite` stands connected to a recently constructed sports hall with rooms for meetings, theatre productions and music. It is a cube, almost devoid of windows and full of secrets, whose wall surfaces are clad with porcelain-grade clinker slabs that form an exciting pattern which changes its appearance as the daylight changes. Like an iridescent beetle, the large enclosed volume is in exciting interplay with its surroundings, lending character to the entire facility. Above all, it is the successful combination of the two programmes, the two fairly disparate activities, that creates the preconditions for interesting architecture. A single sports hall on the site, or for that matter a single theatre building, would not have had the same power as an entire ensemble. Today the building constitutes a trio, three large rooms, combined through generous foyers but separated, acoustically, from one another. The building is filled with rooms of various sizes and functions - the large sports halls illuminated with daylight and the numerous darker rooms in the other part. None of the rooms has a “typical` format. Two main volumes – Halls A and B - rest as projecting boxes on a coherent base which runs around the building. The sports halls are clad with alu-zinc sheeting, and the same material has been used on the roof of the halls. A sedum roofing system has been installed on the roof, taking care of rainwater and providing extra insulation for the building. The interior materials are robust with coloured polished concrete flooring. The rear wall of the lower foyer is made of concrete, cast in a sine wave mould. The wall is durable, but also has a softening effect on the acoustics, by breaking up stationary sound waves in the room. The Satellite is making Sollentuna a better town for young people. It has computer rooms, rehearsal rooms, a media and music studio, rooms for art and design, and more. From dancing displays and volleyball matches by day, to theatre productions and youth festivals by night. All in the same place. The objective has been to make young people more interested in sport and culture. An investment in social sustainability in an affluent but segregated municipality. The Satellite complex provides the young people of Sollentuna with a space where they make the decisions. A building for forward-thinkers. On their own terms.


30 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added a digital reference
    about 5 years ago via