The Opposite House
The “green glass box” expresses itself as the urban forest in the vibrant street scene of Sanlitun.

The Opposite House is situated within the large commercial development along the Sanlitun Street in the center of Beijing. The name refers to the guest house which sits on the opposite side of a traditional Chinese courtyard house. It is also a name that suggests a place of contrast. The exterior glass walls are imprinted with a green silk screen print, a modern interpretation of a Chinese lattice screen pattern, that acts as a veil for the guests staying at the hotel.

The Opposite House is a vibrant mix of modern and traditional with all the spaces surrounding a large central atrium where yards of metallic mesh sweeps down from the ceiling to the lobby area.

With no actual reception desk the check-in area is located within a six meter tall acrylic apothecary unit, a play on traditional Chinese furniture, with more than 6,000 drawers.

The ground floor lobby doubles as a contemporary art gallery with changing exhibitions.

The Opposite House has studio apartments and a two story penthouse with a large terrace. Clean, uncluttered design and natural wood, combined with king size beds and deep oak bathtubs, makes coming “home” after a busy day a great pleasure.

If you do not feel like going out you can have cocktails in the Mesh bar, then chose between Asian food at the Bei restaurant, wood-fired pizzas at Sureño, or a light meal in the Village Café and, if you are still awake, stop for a nightcap at Punk nightclub.

While staying at The Opposite House do not forget to have a swim in the 22 meter long steel clad swimming pool.

Kengo Kuma Architects were also involved in the design of the whole Sanlitun Village project.

Media

93 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Katerina Vaseva
    Katerina Vaseva updated
    about 3 years ago via OpenBuildings.com
  • ThomasJoe40
    ThomasJoe40 commented
    Where is it in Chaoyang district?
    about 3 years ago via iPhone