The Katana Residences
A 10 storey condominium consisting of 30 split level interlocking apartments. The building is placed in a north south axis with views to the east and west, a situation determined by site constraints. Each interlocking volume is expressed on the elevations in aluminum and timber with varying degrees of transparency dictated by the function of the internal space. Besides creating a spectacular façade in the interlocking form, each apartment offers a spatial overlap that redefines the relationship between private and public spaces within individual private units. Each unit formal entrance is via a private lift to its lower floor, which contains the living, dining and kitchen areas. On entry, one encounters generous unobstructed views to the east or west. A double height living room and glazed air well in the center of the plan augments the feeling of spaciousness. A spiral stair, the pivot of the interlocking geometry, brings residents to the upper floor, which is perpendicular to the north south axis of the building. Three bedrooms with attached toilets in addition to the master bedroom suite are located on the upper floor. The interlocking typology creates a deep foot print and air wells and service corridors with through ventilation are subsequently carved out from the building mass in a way that brings in adequate light and ventilation. To alleviate heat gained through the east and west facing facades, a system of anodized aluminum curtain walling with low e glass is used. To complement this, deep horizontal and vertical fins, up to 1.6m wide, project from the curtain wall as brise soleil to provide further sun shading.


40 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added 3 digital references and uploaded 20 media
    birds eye view of development interlocking volumes expressed on facade view from approach at ground level interlocking volumes illuminated at dusk brise soleil and deep sections alleviate heat gain west facing facade swimming pool at ground level view from swimming pool deck view from penthouse pool at roof level view from living room towards dining the spiral staircase leading to mezzanine floor the living room double height space double height glazing at living room the master bedroom view site plan typical unit floor plan diagram of the interlocking volumes conceptual models exploring the interlock section through double volume courtyard typical floor plan
    about 5 years ago via
  • Jacqueline Wong
    Jacqueline Wong commented
    Cool ..
    about 6 years ago via iPhone