The Japanese House

A small family house in Portobello. The house is modest and restrained. It performs an urban function by completing the mews edge and fullfilling what is likely to be an end of terrace role as the adjacent gardens are developed over time.

It has a chimney - a wood burning stove - to add visual interest to the skyline and strip windows to the ground floor for privacy. The high garden wall, a typical portobello arrangement, continues around the house.

Orientated to the South with a large glazed corner to get South light and warmth into the heart of the house. Sunlight falls diagonally through a double height space onto the polished concrete floor, used for its thermal mass to store energy.

The house turns its back on the lane in order to protect privacy within the house. Three large sliding glass doors allow a 5.5mx2.4m opening to the garden.

In 2010 the Japanese house won the EAA award for Best Small Project and was shortlisted for a prestigous Saltire Housing Award.

In September 2010 it was open for Doors Open Day and attracted around 1,500 visitors.

Description from the architects

Media

24 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Joana Lazarova
    Joana Lazarova updated 39 media
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Teodora Todorova
    Teodora Todorova updated 42 media, removed 6 media and uploaded 13 media
    The Japanese House The Japanese House The Japanese House The Japanese House The Japanese House The Japanese House The Japanese House
    about 6 years ago via OpenBuildings.com