The Hong Kong Polytechnic University Phase 8 Development

Edit profile
The Hong Kong Polytechnic University Phase 8 Development
The Hong Kong Polytechnic University Phase 8 Development Brand-New Icon for the Hong Kong Polytechnic University Despite being situated in a congested site and surrounded by busy traffic, the Phase 8 Development for the Hong Kong Polytechnic University aims at providing tranquil and leisured learning environment for students’ interaction, as well as public’s enjoyment. The development is a major capital works for the Hong Kong Polytechnic University to extend beyond the current Main Campus to accommodate the new 4-year curriculum with 25% additional student intake. It consists of one 4-storey low block, and two high blocks of 12 storeys. The high-low block disposition encloses a central spine atrium and main circulation artery, and further avoids the blockage of view from Wylie Court and fulfils the height restrictions under re-zoning conditions. Urban voids, courtyards and sky gardens are introduced in the design for communal activities and gathering. They also facilitate air penetration and reduce visual massiveness of the building. There is abundant landscaping on the podium roof as well as sky gardens on the upper floors for greening purpose and as visual amenities when viewed from nearby. The building massing captures the picturesque vistas and magnificent view over Hung Hom, and serves as new representing icon for the Hong Kong Polytechnic University on the northern end of the campus. The orthogonal layout forming courtyards on multi-levels responds to the existing Hong Kong Polytechnic University Main Campus. The façade with design languages and materials with the state-of-the-art environmental technology corresponds to the image of the existing Main Campus also highlights the Phase 8 Development’s identity. Communal Spaces and Sky Gardens Abundant tranquil and leisured public open spaces are formed within the Phase 8 development for students’ and public’s enjoyment excluded from the surrounding busy traffic. These spaces with significant planting will be ideal for public interaction and gathering within the Campus, and become unique environmental amenity features in the campus extension. Materials and Form This project employs extruded ceramic tiles with colour matching with the existing campus of the Hong Kong Polytechnic University to signify the development as part of the family of the University. Natural granite tiles will be used and green wall will be explored for communal courtyards and gardens which add the amenity value of the spaces despite being situated in the busy urban area. Innovative Aspects of Sustainable Features Designed to be a green campus, various green measures are adopted. This project will include greening on the unique multi-levelled public open space system that stretches from the LG2/F to 6/F, as well as additional communal courtyards, podium roof garden and sky gardens on the upper floors to provide abundant landscaped areas at different levels. Trees located in the courtyards provide shade and help to lower ambient temperatures. The roof gardens also serve as a means of reducing solar glare and heat gain, and help to cool the environment. Vertical green walls will be provided to give another dimension of green provision associated with the public open spaces. In addition, for lighting installation, motion sensors will be provided in the teaching areas and individual staff offices to turn off the lighting during unoccupied mode to save energy. LED lights panel are applied to replace conventional lighting in plant room areas to achieve more energy efficient and cost-saving installation. For plumbing and drainage system, in order to reduce water consumption, bleed off water is collected for reuse. It will then be transferred to flushing water tank for flushing purpose. For HVAC system, occupancy motion detectors will be provided for teaching areas and individual staff offices to reset the temperature set point to 28?C during unoccupied mode to save energy.

Media

16 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 3 years ago via OpenBuildings.com