The Hong Kong Community College Hung Hom Bay Campus

Edit profile
The Hong Kong Community College Hung Hom Bay Campus
The Hong Kong Community College (Hung Hom Bay Campus) The project is an 18-storey institutional building for the Hong Kong Polytechnic University- Hong Kong Community College (Hung Hom Bay Campus) for the pre-tertiary education programme. The site is located at one of the highest residential density area in Hong Kong, Hung Hum District, adjacent to the Hong Kong Victoria Habour. The project aims at providing a dynamic and interactive space for education while incorporating the forefront sustainable design considerations. The conspicuous form could be easily perceived from the vicinity and along the footbridge to the nearby Student Hostels of the Hong Kong Polytechnic University adjacent to the Royal Peninsula Complex. The form composes of various teaching blocks stacked spirally in the air, which are separated with sky gardens at different levels. The various blocks have different degree of opacity. The degree of opacity is made possible by varying the density of ceramic painted dots patterned glass and the solid volumes which are represented by the traditional The Polytechnic University crimson brown tiles. The opacity controls the degree of direct sunlight casting into the interior of the building with different degree of intensity. The continuous spiral-chain of communal sky gardens could be perceived along the tower block periphery extending from the lower-ground floor to the upper-most floors. The gardens enrich the building elevation with a natural, pleasant environment and help to create a different open learning and communal environment. A flexible modular system of communal spaces capable for future transformation has been developed to facilitate the need of adaptability and flexibility with public spaces provided with greenery for interaction. The modular system also enables the building to be the first institutional building in Hong Kong that adopts full pre-cast construction system. The system minimizes wastes during the construction period and additional finishes required for the interior decoration. CONNECTED COMMUNAL PUBLIC AREA The interface of the low block and high block is spatially separated with a top sky-lighted atrium. It serves as a focal point to link up various facilities together and orientates the internal space and circulation. The mass teaching facilities are arranged on the lower floors not only because of more floor plates there but because more interaction and communication could be enhanced among those mass teaching facilities such as lecture theatres, indoor sports hall, special classrooms and so on. They are shared and connected effectively with the escalators and lifts system. The provision of escalators up to the eighth floor, which covers the main classroom floors, provides smooth and almost unaware vertical circulation within the building. Main staircases are always provided next to the escalators and also link up all sky gardens together. It helps to bring the outdoor atmosphere to the interior. The wind, sun light, greenery could integrate harmoniously with the internal spaces. The ambience is led to the interior of the building not only visually but also spiritually. The boundaries of indoor and outdoor are merged so that users could feel very natural while entering and leaving the spaces. SKY GARDENS Sky garden is one of the major design features. From the appearance of the building, a spiral-chain of sky gardens could be perceived and the conspicuous feature is distinctive from the surroundings. The sky gardens are conducive to students’ discussions on projects and casual gathering for socializing. With the cutting-edge technology equipped, they could use whatever means of information technology and communicate with other people, browse the web and get access world widely, almost getting communication without any physical boundaries. Among the intense urban fabric, the sky gardens provide good locations for viewing towards Hung Hom district and the relatively open Hung Hom Station and Coliseum areas. The choice of bamboo in the sky gardens leaning along the glazing wall suffices to let sun light shining into the interiors and some large trees are also planted to form a living and pleasant atmosphere. Large amount of edge planting, podium and wall planting well demonstrates the vertical greening effect and constitutes a fascinating landscape. The building is served by lifts opening on alternate floors, which are well connected by open staircases and escalators designed to integrate with the sky gardens along the height of the building. By using sustainable architecture design and energy-efficient building system, the Hong Kong Polytechnic University- Hong Kong Community College (Hung Hom Bay Campus) provides substantial spaces for the communication of teachers and students and fosters a learning environment conducive to both academic and eco-awareness education. ??????- ?????????????????????????18?????????????????-????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????????????????????????? ??????? ?????????????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ???? ?????????????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????- ????????????????????????????????????????????????

Media

14 photos and 6 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 24 media and updated
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via OpenBuildings.com