The Golden Box
Located within one of Singapore’s prime residential area, this two-storey house with a basement and an attic is home to a family of four. The intention of the house’s design is to define and blur the visual threshold between the public and private areas of the house. The transparency of the house decreases in ascending order as per their functional requirements. All surfaces clearly express their openness of the daily living habits and rituals. It is an un-private house. The ground level living space is a 26-meter long and 6-meter wide column free space with three-sided full height glass panels exposing the user within. It brings in the views from the outside, taking advantage of the abundant greenery in the surroundings. Behind the glass wall is a row of bamboo for screening. It is the foreground for the floating golden mesh and serves as a backdrop for the people sitting in the living areas inside the glass box on the ground level. The middle box is the main feature of the house, screened in varying porosity of golden mesh. This golden mesh acts as a light veil over the private glassed areas of the second storey. The screen shines like impenetrable armor in the day, while gradually dissolving into the night sky. At times when the site is surrounded by a blanket of crisp golden leaves on the ground, the Golden Box blends the house together with nature- forming a beacon in the line of houses. The attic is conceived as being an opaque box clad in aluminum panels that create monolithic sense of tranquility and yet not appearing to be heavy. It is where the office, study and prayer rooms are. The owner wanted to utilize every surface of a floor plate as well as having the flexibility of adapting to different uses in future. This calls for a rethinking of compartmentalization and access spaces. The living, dining, and family spaces are all combined into a large open space. The reduction of the walls to compartmentalize the spaces allows for flexibility. There are no corridors; the passageways are widened to become a usable space. The partition walls between rooms allow for change of use. The configuration of the spaces are clear and direct, having the staircases as feature objects in space and a double volume space to connect the stacked plates. The boxes stacked on each other being a solution to the functional requirements is also inevitably the expression of the building form.

Media

28 photos

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 28 media and updated
    about 3 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com