The Gauge
THE GAUGE: OFFICE/ARCHITECTURE The Gauge represents the next chapter in the evolution of workplace environments and addresses two significant environmental challenges facing Australia, greenhouse gas emissions and water supply. The Gauge is the first building in Australia to receive a Green Building Council of Australia 6 Star Green Star Office As Built Certified Rating, signifying that it has delivered on its 6 Star Green Star Office Design certification. The project is also targeting a 5 Star NABERS Energy and Water Rating and is the first building in Victoria to achieve the VicUrban ESD Award of Excellence which signifies world’s best practice in ecologically sustainable development. Designed from “the inside out` the project references principles of the 20th century modernists, for whom form follows function. The project objectives and drivers sought to reach beyond current office building conventions, to actively respond to creating the next generation workplace and address Melbourne cultural aspirations. Based upon research and survey, the building architecture and planning was developed to showcase a distinctive building appearance appropriate in the Melbourne, industrial docklands context while displaying its environmental aspirations and providing the Lend Lease Corporation with strong visual and innovative workplace environment in Victoria, Australia. The Gauge building and the Lend Lease interior reflects the principle that a workplace should be reflective of an organisation and its people. The interior and exterior architecture embodies the concept of “a place for me` while recognising that the future drivers for office design are the continual advancement of sustainability, the increasing influence of Generation Y and the move toward a more knowledge based economy. The Gauge is located at the corner of Bourke and Merchant Street with an eastern aspect to Victoria Green park and strong public realm synergies at ground level to retail and street networks linking to open space and waterfront areas. The building consists of six office floors with approximately 9,000 square metres of nett lettable commercial office space and approximately 1,300 square metres of ground level retail space. Planned with a highly efficient and daylight accessible core, the typical floors of 1,500 square metres nett area offer maximum tenant flexibility and natural light penetration. The building features dual atriums with an expressive steel structure and “curved` profile to manage air movement and steel “Y` columns which provide structural efficiencies at the lower level of the building. The building design also draws inspiration from the industrial and port handling heritage of Melbourne’s Docklands, represented in the expressed internal steelwork, external metal cladding and colour/material selections. The project achieves both workplace innovation and environmental leadership through reducing consumption, recycling and on-site energy generation redefining in the 21st century that “form follows sustainable function`. THE GAUGE: INTERIORS AND FIT-OUT The Gauge represents the next chapter in the evolution of workplace environments and addresses two significant environmental challenges facing Australia, greenhouse gas emissions and water supply. The Gauge is the first building in Australia to receive a Green Building Council of Australia 6 Star Green Star Office As Built Certified Rating, signifying that it has delivered on its 6 Star Green Star Office Design certification. The project is also targeting a 5 Star NABERS Energy and Water Rating and is the first building in Victoria to achieve the VicUrban ESD Award of Excellence which signifies world’s best practice in ecologically sustainable development. The Gauge nurtures a sense of ownership and pride in a workplace that is healthy, diverse and sensually stimulating, an environment which feels more like a retreat than a place of work. A larger context was embraced for the interior architecture, creating a space within a structure and a built structure within a city. Melbourne’s vibrant street culture, coupled with its roots in traditional city planning, inspired references to tree-lined boulevards. Staff travel through the stillness and calm of private space to the vitality of an active workplace, drawn by the aroma of coffee down a darkened alleyway, punctuated by shafts of light, to a sunny café. The driving interior design philosophies were environmentally sensitive, advanced technology, integrity of construction methods and healthy materials with inherent beauty. The material palette throughout has been chosen to be genuine and warm – unfinished concrete, stone, timber, wool, linen and greenery. The open planning allows more desk space, personalised lighting and storage, placing focus back on the individual while enhancing the larger dynamic of the team. Hierarchy in the workplace is subtle, inspired by Louis Kahn – “The heart of a room is always ‘me’` – and the desire to foster interaction between “me` and “you`. A choice of work environments is offered – intimate lounge areas by the fire, curved glass meeting rooms full of natural light, communal benches and an outdoor barbecue – a diverse culture of interaction and innovation. The Gauge building and the Lend Lease interior reflects the principle that a workplace should be reflective of an organisation and its people. Based upon research, the interior architecture embodies the concept of “a place for me` while recognising the future drivers for office design are the continual advancement of sustainability, the increasing influence of generation Y and the move toward a more knowledge based economy. The Gauge encourages creativity and innovation while addressing the need to attract and develop people. At the same time, its open plan style fosters business growth and performance and has the flexibility to respond to changing organisational needs. The Gauge emphasises the point that creativity comes through social interaction. Its design facilitates meaningful and effective interaction throughout the workplace, by everyone, all of the time. The result is a sleek, unpretentious, ‘creative workplace’ representing the next chapter in the evolution of sustainable workplace environments.

Media

20 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com