Tata Consultancy Services
The sustained bull run over the last decade by the Information Technology industry has resulted in recruitment of IT professionals assuming a feverish pitch. Given the finite pool of talent available, Recruiting and Retaining professionals is of fundamental importance. The Vision: Against this backdrop, Tata Consultancy Services (TCS) visualized the project as being: • The conversion of a pre-existing factory into an environmentally sensitive Software Development facility, while preserving the existing luxuriant tree cover. • A departure from the norm of the IT industry; high density open office workspaces. • An oasis of serenity amidst Bombay’s high density urban landscape. • A campus environment reminiscent of an educational institution to recruit graduates fresh out of college. The Approach in design taken by Edifice mainly revolved around: • Creating a series of immersive experiences along a non-linear pedestrian spine right through the entire length of the campus. • Re-modeling of the major existing industrial structures wherever feasible, creating modern software development areas within an industrial envelope. • Designing new structures within the pre-existing floor plates boundaries, so as to minimize the impact on the existing tree cover, and thereby creating a series of Greenhouses in a Park. • Restricting the height of all the structures to within the height of the tree canopy, ensuring strong connectivity with the ground. • Positioning of the structures so as to shield the pedestrian areas both acoustically as well as visually from the roads surrounding the site. • Broadening the pedestrian spine at several points along its length to create different social interaction spaces. • Puncturing of existing large floor plates with landscaped courts, and sculpting the new structures so that no occupant is more than 50 ft. away from a tree. • Retention of the industrial north light trusses so as to allow for maximum penetration of diffuse natural daylight. The artificial lighting, which would be used only for 2 hours a day on an average basis would bleed 20% of the light upwards, to make for a well lit voluminous workspace. • Ground up Air Conditioning, which cools only the bottom 10 feet of the space. This ensures cooling efficiency, and therefore, energy efficiency. The Design: • The Pedestrian Spine threads the entire length of the site, functioning as the armature for the entire design. • The Welcome Block, which houses the reception, the corporate and client entertainment function is a double height transparent volume, immersed in the surrounding landscape. • Ahead, the Spine leads past a Software Development block converted from a pre-existing industrial structure. • The Spine then cleaves through a factory shed, creating a covered social space, with Software Development Blocks on either side. • Beyond this, the Site drops in level by 12ft. The spine broadens at this point into an informal stepped amphitheater. • Beyond this point the two software buildings are 3 levels in height, arranged around the spine which has now devolved into a series of courts, which are shaded by the pre-existing tree cover. • The spine terminates at the end of the site in a coconut grove, around which the Auditorium, Cafeteria and the Utilities have been planned. This campus is a unified experience incorporating a green and serene environment with industrial structures housing naturally lit, spacious workspaces and plenty of opportunities for intellectual and social interaction. Project Information: Client: Tata Consultancy Services Ltd. Project: The Yantra Park, Software Development Center. Location: Thane, (Mumbai) India. Site Area: 13.5 Acres. Total Built Area: 350 000 sq.ft. Completed: August 07. Benefits Afforded by the Design. Paradigm Shift: Yantra Park has become the benchmark for TCS infrastructural development, replacing the conventional office spaces. It has become a showcase project for TCS where international architectural firms are first taken to brief what the expectation from the new campuses are. Lower Captial Costs. The approach of retaining the large industrial structures as opposed to demolition and fresh construction resulted in the lowering of initial capital cost. This was a more efficient solution from a financial standpoint. Enhanced profitability has resulted. Lower Operational Costs. The facility does not use artificial light except for 2 hours a day on an average. This coupled with the ground up airconditioning system has resulted in savings of 29% on electrical costs. Productivity: It was seen that occupants spent an additional 38 minutes per day on an average, when compared with the standard TCS facilities. The social spaces are frequented at all working hours. The interaction that has been fostered has resulted in a higher quality of delivery. Conservation: The Apprehension of local Municipal Authority with regard to the development was assuaged when they witnessed that almost all the old trees would be preserved. The Best Landscape award was bestowed by the Green Committee on the campus for being sensitive to the environmental concerns.

Media

24 photos and 4 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 14 media and updated
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 5 digital references and uploaded 28 media
    View of Software Development Block # 3 The Pathway between Software Blocks 2 & 3 Interior view of the Welcome Block View of the Welcome Block Sculpture inside the Welcome Block view of courtyard with  the pyramid water feature Glass Facade & Column Detail of the Welcome Block Entrance to the spine Interior View of SDC Interior View of SDC Entrance to Cafetaria Lobby Area of a Software Block Redesigned Current Master Plan Pre Existing Site Plan View of Software Development Block # 3 The Pathway between Software Blocks 2 & 3 Interior view of the Welcome Block View of the Welcome Block Sculpture inside the Welcome Block view of courtyard with  the pyramid water feature Glass Facade & Column Detail of the Welcome Block Entrance to the spine Interior View of SDC Interior View of SDC Entrance to Cafetaria Lobby Area of a Software Block Redesigned Current Master Plan Pre Existing Site Plan
    about 5 years ago via OpenBuildings.com