Taastrup Theater
By adding this new layer in front of the existing rough concrete structure, the building is extended and opened as wide as possible towards Kjeld Abels Plads north.
The new translucent facade subtly reminds us of a theatre curtain about to open when the play starts. In fact, when the tickets are outsold or the show is on, red lights underneath the facade broadcast the special atmosphere of this magic moment towards the square. This new composition underlines the unity of the old building and its extension as one piece of architecture. The facade is conceived as a translucent curtain of acrylic prisms elegantly embracing the existing building, and creating a new open foyer, arrival area, and café. A whole new spatial dimension is added to the building newly connecting the formerly enclosed interior with the outside. Now the theatre visually and spatially connects to both Kjeld Abels Plads north and the protected green courtyard south of the theatre. With this overall concept, the theatre now has the possibility to involve the surroundings by exposing its activities. The facade is assembled from acrylic prisms. The material is very robust and because of its shape it has an exciting effect at day and night time, when the light from inside will glow out to the surroundings. The prisms vary from totally clear and transparent over translucent to opaque. Because of the many elements of irregular shapes and the variance in translucency, the facade is a beautiful play of shadows and reflections.
The facade of the theatre includes a number of gates creating connection and access between the foyer and the theatre space. These gates can be opened or closed depending on the arrangement. So the theatre has the possibility to work as one coherent floating space, or separately as a theatre space and a foyer.
From the architects 


14 photos and 8 drawings