Swedish Pavilion for Expo 2010

Edit profile
Swedish Pavilion for Expo 2010
Swedish Pavilion for Expo 2010 The Swedish pavilion expresses the Swedish sustainable approach to innovation. The theme of rural and urban interaction has also been an important concept for the design. The exhibition displays the Swedish contribution to the world expo and the theme of better city, better life and visualizes the essence and theme “Spirit of Innovation”. Sustainable architecture and innovations are important. Swedish approach to sustainability is a holistic perspective where the key ingredients environment, social and economic aspects must be considered. The 3,000 square metre pavilion contains a 1,500 square metre exhibition hall and equal size of conference facilities, administration office, coffee shop, boutique, kitchen and back of house functions. The building The pavilion is slightly opened, by tenderly pulling apart four volumes, to both invite the visitors to take part of the Swedish contribution to the world expo and the theme of better city, better life and visualise the essence and theme “Spirit of Innovation”. The theme of rural and urban interaction has also been an important concept for the design. The exterior facades - The city plan of central Stockholm, the most urban environment in Sweden and a symbol for the grammar of the city, The totally man made environment with the attraction of social and economical networks, a source for inspiration and innovation. The inner facades - Nature, an illustration of the of the system mankind is part of but not the creator of. The complexity we still yet only understand fragments of is an enormous source of inspiration and innovation. An elevated volume creates the entrance to the pavilion. In the square that is created underneath the visitors are protected from sun and rain. They are offered a spatial experience with reflections of light from the ponds of the water and the fragmented shell before entering the pavilion and exhibition. In the motion throughout the exhibition the possibility to experience of the architecture continues. Glassed walkways tie the volumes together with experiences from different levels and locations. On the roof the guests are offered a view over the expo area and the skyline of Shanghai. Some features of the pavilion: a large wooden construction of environmentally certified glue laminated timber that makes up the entrance to the Swedish pavilion; a special heat reflective paint on perforated steel panels that will shade the walls of the building; systems that minimise energy and water consumption; a special lighting concept in which high quality, low-energy lighting is used to illuminate both the interior and exterior; an advanced system for water purification; a good indoor climate with technology for cooling, ventilation and dehumidification systems, all of which are needregulated. The pavilion structure reflects a sustainability perspective in that it can be disassembled, moved and reused in another location in China. Website: www.swecogroup.com/en/expo2010

Media

40 photos

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Yoana Todorova
    Yoana Todorova commented
    great play of light!
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • claire.broughton@cornwall.gov.uk
    claire.broughton@cornwall.gov.uk updated a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • roj
    roj updated a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings updated a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com