Sunset Plaza Residence
The design of the Sunset Plaza Residence is primarily driven by the motivation to extend the precedent established by the modern architecture of Schindler, Neutra and Maston in the Hollywood Hills. The site demanded that the design address the dramatic views from inside out while still regulating the views from outside in. The Sunset Plaza residence is a study of how slight variations on modernist forms can address the unique nature of the site. Simple geometric forms receive subtle shifts and breaks in response to program and to take advantage of dramatic 180 degree views of the Los Angeles basin. The upward inflection of the roof plane expands the view framed by the house facing south and west. In plan, vectors pivot around the service core of the house emphasizing the sight lines of the house. The exterior is clad in a combination of rich-colored mangaris wood (a sustainably harvested Brazilian hardwood), smooth-troweled stucco and cement board painted in a chocolate brown. To deliver as much natural light as possible, the architects deployed skylights, interior glass panels and exterior glass walls, some translucent but not transparent, to preserve privacy. Ceiling-to-floor movable glass walls open the expansive space to the outdoor terrace and its infinity saltwater pool. Cool-white terrazzo interior floors continue outside, unifying the spaces. The unusually flat site allows the house to take advantage of the entire site, a unique opportunity for a house in the Hollywood Hills. The site is developed as a series of outdoor spaces that interlock with the ground floor spaces of the house. The expansive living space at ground level presents an unusual connection of interior and exterior spaces for a hillside residence.

Media

19 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com