Steger Student Life Center
Nestled within a fabric of existing and proposed buildings and bordered by a proposed major pedestrian walkway, the Student Life Center building envelope is over 450 feet long and 42 feet deep.  On the sloped site, a 60 foot grade deferential marks the two ends of the building. The Student Life Center with adjacent Student Recreation Center by Morphosis and the Tangeman University Center by Gwathmey Siegel & Associates is part of an overall Master Plan in collaboration with Masterplan Landscape architects Hargreaves Associates.

The design of the new Student Life Center and adjacent buildings and open spaces seek to enhance the sense of community in the heart of the University of Cincinnati campus.  The rich mix of uses and the shaping of academic, retail and social spaces celebrate the coming together of a diverse community of students, faculty, staff and visitors in a socially dynamic and supportive environment.  These goals are developed at multiple scales and through richly diverse programming.

At the campus scale, connections for pedestrian movement and visual linkages are enhanced by pathways, portals and porches. At the scale of the individual building, horizontal and vertical movement is designed to encourage informal interaction and socializing, using 'social stairs', naturally lighted galleries for horizontal movement, arcades and an atrium.  These elements encourage a broad array of interaction from casual to programmed.  The varied mix of uses including classrooms, student organizations, computer labs, dining, retail, information and resource areas creates a lively 24 hour energy.

By closely relating the Center for Student Life and Swift Hall to the new recreation center and the new T.U.C., a magnet for campus life will be created.  The identities of student organizations along the Center for Student Life will be enhanced by a 'front door' presence along the new pedestrian street.

The range of places to socialize, study and relax will include interior, exterior and transitional spaces such as interior galleries for movement and socializing, large bay windows with seating and spectacular campus views. Outdoor spaces include a new covered atrium between existing Swift Hall and the new Center for Student Life, covered arcades for walking, dining and relaxing, and quiet gardens for more private meeting and contemplation.

From the inside, the building will be animated by extensive use of natural light and views to gardens, terraces and the campus.  From the outside, large windows, bays, galleries and arcades will express the dynamic academic and social energy of the place. At night the lighting of this array of places will provide a heightened sense of activity and safety.  The use of sun shading and arcade elements will support the environmental sustainability of the buildings.

Media

8 photos and 8 drawings