Sow Geneva
Sow House is an expression of an emerging African aesthetic in the sure way it plays with texture, materials and the way it connects to the exterior. The dramatic triangular shaped site, with very restrictive design and building parameters made SAOTA come up with a reductive design that developed as a result of carving and sculpting away forms from a triangular footprint. The 20 meter wide channel sits the two portions that make this house, the main house and the annex. What link the two buildings are the cinemas, spa, auditorium and garages underneath. The main house is a combination of round edged cubes and triangular masses that form the L-shape of the living spaces. A double volume living area with a curved wall on the façade facing the lake, flows into a dining area and kitchen on the ground floor and bedrooms, a lobby and en-suite’s on the top level. The top floors are accessed by a glass cylinder encased lift. The annex houses a guest suite and what unifies the two are their materiality and spacial relationship to each other, making the gap in between read rather like a pause in time as opposed to an empty space. The beaten stainless steel gate and polished stainless steel fence posts, prepare one for the understated elegance that is the character of this house. The main entrance sits between a sloped façade and a stone-clad wall. The sloped façade reflects the triangular nature of the site, giving the house an organic dynamic in its dark grey Alucobond and glass finish. The main entrance imitates the gate in its beaten stainless steel finish and the chandore stone of the external feature wall, warms the hard edge the glass, steel and Alucobond give.

Media

11 photos