S_Mahal

S_Mahal project summary Architect: Moon Hoon Design Team: Kim Suki, Lee Kyong Ho, Kam dong ho, Park Jung Mok Client: Son Dae Ho Completion Date: April 2007 Location: 109-2 Daesim_ri, Yangseo-myeon, Yangpyeong-gun, Gyeonggi-do, Korea Total Site Area: 741.00M2 Total Floor Area: 147.12M2 Construction: Reinforced Concrete Material: exterior/ Sprayed Paint, waterproof curtain interior/ wood flooring, wall paper Photo credits: 1. Kim Yong Kwan 2. Monthly Homeliving&Style: Park Chan Woo S_Mahal by moon hoon When I was a high school student, I had a friend of slight build who always used to carry the Book of Changes with him and was interested in Korean traditional classical music. He was faithful in his religious life, at the same time full of curiosity about the secular world and always paced around restlessly. One day after 20 years, he called me out of the blue. He had in the meantime become a veterinarian and wished to move to India a few years later to lead his own life. After getting together with him for a chat over a drink a couple of times he asked me to design a house where he, his wife and her parents would live together. He wanted me to build an inner court and madang where he could raise animals, as well as a prayer room. The land he purchased in Daesim-ri, Yangpyeong was a place where water, a rice paddy, a forest and livestock stables were intermingled. Despite a budget that was on the tight side, I was able to create seven inner courts including one for every room plus one in the center, while designing a circulatory balcony where there was sufficient space for the house owner and his cats and dogs to roam about freely. Although it was quite different from India that my friend had been dreaming of, I designed a sonarasi (an autistic interpretation of Varanasi), which was also used as a pool, and completed a prayer room (Ssalon de Sson) where his nostalgia about room salons and his obsession with prayer were mixed. In order to crate a boundary between the circulatory balcony with the outside, I initially considered hard and cold finishing materials. Due to the low budget, however, we had to improvise and finally opted for a finish with curtains made from waterproof cloth. The waving of the soft walls on a breezy day made it clear to me: the house is truly alive. When I walked around inside the house, the soft walls reacting to my body brought me exquisite feelings. After a few weeks when a strong wind blew, the curtains waved like the hair of a crazy women and his family who witnessed the scene voiced their discomfort over this unexpected eeriness, unable to stand the confusion and dizziness much longer. The friend and I express regret over the curtains that became the lost wings.

Description by architect

Media

34 photos

Building Activity

  • Antonina Ilieva
    Antonina Ilieva updated and removed a digital reference
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • added 44 digital references and uploaded 18 media
    cg3, story board of the S-Mahal's journey 1F plan 2F plan sections cg3, story board of the S-Mahal's journey 1F plan 2F plan sections cg3, story board of the S-Mahal's journey 1F plan 2F plan sections cg3, story board of the S-Mahal's journey 1F plan 2F plan sections 2F plan sections
    about 5 years ago via OpenBuildings.com