Siemens Headquarters

Siemens and Munich are integrated into a harmonious whole by merging two archetypal entities – mass (Siemens) and void (Munich) – into a complementing formation. The city opens up the mass, which in response opens up to the city.

The new headquarters consists of six rectangular, rounded volumes attached to a central vertical structure that connects the entire building complex. This structure creates six varied courtyards engaging in close dialogue with the city – thus generating a new urban space to be explored.

The central “Interaction Zone” connects the various office spaces and represents the key concepts behind the organisation of the building – Communication, Interaction and Innovation. In addition, the office levels are connected by bridges, creating a continuous floor stretching through the entire building complex. The heart of the building, the atrium, is situated in the middle of the building and is accessible from all sides.

The top floor is well-suited for public events such as art exhibitions and allows the visitors to enjoy the skyline of the city while exploring the exhibitions. The public access to Siemens’ new headquarters creates a continuous flow of guests and passers-by and signals that corporate architecture of the 21st century should be open and inviting.

Description by architects

Media

6 photos and 5 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova removed 6 media, updated 11 media, updated and uploaded 11 media
    Siemens Headquarters Siemens Headquarters Siemens Headquarters Siemens Headquarters Siemens Headquarters Siemens Headquarters Siemens Headquarters Siemens Headquarters Siemens Headquarters Siemens Headquarters Siemens Headquarters
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • Joana Lazarova
    Joana Lazarova updated 33 media, uploaded 6 media and updated
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • Denis Drachev
    Denis Drachev updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com