Shibuya Station

This is a design for a new subway station in Shibuya, through which the Tokyo Metro Fukutoshin Line and the Tokyu Toyoko Line will pass. Subway station buildings are usually designed in aform detached from the infrastructural framework that is constructed first, but because here the project began during the design of the underground framework, a more essential spatial proposal could be implemented, combining architecture and infrastructure.

Based on the image of a “hypogenous ship” (a space ship floating deep under the ground), the new subway station is contained in forms inserted as nested shapes entirely different from the concrete infrastructural frame. The center of the composition is an oval void that penetrates the underground frame and extends from the concourse at basement level 2 to the platforms on basement level 5, with an egg-shaped shell surrounding it.

Reminiscent of the Urban Egg proposed previously for Nakanoshima in Osaka, this shape is appropriate for the urban knot of Shibuya, as the composition produces a dynamic space, but on the other hand, it also bears an important role in terms of actual functions.

Firstly, it functions as an underground landmark in which the central void of the “egg” aids spatial recognition for the users of the underground spaces, in which changes in direction are hard to understand without above-ground positional relationships. Secondly, the single-space composition of this “egg” provides a natural ventilation system for the interior of the underground station by using an underground dry area established in the adjacent vacant lot formerly occupied by the Tokyu Bunka Kaikan.

The choice of glass fiber reinforced concrete as the material for forming the “egg” also led tothe success of this system. The initial image was of bare, solid concrete, but for structural andtechnological reasons it was changed to glass fiber reinforced concrete to make the contents ofthe cavity lightweight, which enabled the cavity inside the shell of the “egg” to work as part of theradiant cooling panel system, consistent with the natural ventilation mechanism proposed for thestation.

Precisely because this is an urban facility with a high degree of commonality through whichhundreds of thousands of people pass every day, I wanted to make a space with a strength thatcannot be consumed and an indisputable viewpoint that responds to the era of the environment.

Media

16 photos and 8 drawings

Building Activity

  • Antonina Ilieva
    Antonina Ilieva updated
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • Katerina Vaseva
    Katerina Vaseva updated 50 media, updated, uploaded 12 media and removed 2 media
    zrtp 206 ad08 as am090708 f wybw 10344 qcsg chn11 rpt1516 chicyusen 500 ujfw cimg1875 uphc constructingshibuyastation rwzw shibuyastationcenterfromabove jteq shibuyastationeggescalator luhi shibuyastationriderscanwatchthebottomoftheescalator jshd tokyometrofukutoshinlineshibuyastation dibm a sh
    about 2 years ago via OpenBuildings.com