Shanghai Eastern Hepatobiliary Hospital

Edit profile
Shanghai Eastern Hepatobiliary Hospital
The Shanghai Eastern Hepatobiliary Hospital campus is a 21st century healthcare and research facility in the historic district of Anting. The Gupu River runs through the heart of the proposed site challenging the design to link operations and to provide integrated patient services. The site is divided into two campuses with a total of 200,000sm of building area with a public concourse that bridges the river. The west campus contains Heath Check Clinics, Rehabilitation department and Hospital Administration and Education departments. A Residential component is located to the north while the Research Campus including the laboratories, lab administration and vivariums are located to the west. The east campus contains the Outpatient Clinics, Emergency Department, Surgery and Diagnostic Departments, ICU and Acute patient wards as well as hospital logistics, public and staff parking. Future expansion is planned along the north side of the Inpatient services. The design and master planning are influenced by traditional Chinese organizational and material principles. All of the bed towers are designed to have full southern exposure for 100% of the patient bed wards. The architectural approach to this requirement is a low-rise series of bed towers stacked in an E/W orientation. The bed towers are efficiently integrated into the D&T base by a series of compact cores along the primary public/staff concourse within the base. This configuration reduces the wait times of vertical transportation for patients while also providing the opportunity to penetrate the D&T base with courtyards and light wells. The campus is seamlessly stitched into the landscape by locating the majority of areas that do not require natural light along a bermed perimeter that flows onto the top of the D&T base. This provides a very intimate and natural healing environment with both visual and physical connections to the bed towers. An interstitial level will accomidate staff lounges, activity areas and family meeting rooms. Both passive and active sustainable concepts have been incorporated into the design. In order to maximize the visibility of outdoor spaces to patients in the bed towers, a window system that is inspired by traditional Chinese screening patterns has been developed. A deconstructed system of solar shade and window wall creates a dynamic three dimensional façade that provides a high level of visibility while minimizing solar gain. The main research building is planned to have flexible climate controlled zone along the east side with a series of naturally ventilated common areas to the east. Wind powered exhaust hood provide both and identifiable character to the building and an environmentally sensitive functional requirement.

Media

16 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com