Sedgwick Street
Brief planning history: 2004 July, Full plans planning application submitted. 2004 Planning consent refused. 2005 September, Refusal overturned at appeal. 2006 July, construction commenced 2008 September, construction completed. 2-46 Sedgwick Street is a 100% affordable, new build development comprising 55 residential units and 1188m2 of B1 commercial space. The dwelling mix comprises 22 1-beds, 18 2-beds, 13 3-beds and 2 4-beds. The tenure mix is 52% shared ownership and 48% affordable rent. The scheme was constructed for approximately £7.5m. Context. Homerton is an area of Hackney that has largely been untouched by the recent years of massive investment that has seen other parts of the Borough thrive; and was ripe for urban renewal. Proximity to good transport links suggested a land mark building to assist in establishing this part of Homerton and promote its regeneration. The existing setting of the smaller scale buildings to Homerton High Street is addressed by placing the main tower element away from Homerton High Street and in close proximity to the train station. External Appearance. The tower is a single volume, articulated to give the appearance of two juxtaposed volumes of differing depths and heights. Smooth Blue Engineering Brick was chosen as the main cladding material because of its human scale together with its traditional relationship to housing. The blue brick was selected for its colour, preciseness and its maintenance free life cycle. The bricks in this proposal carry no structural load; stack bonding is used to reflect this. Vertical circulation within the tower has been articulated by the use of render and reinforces the idea that the tower is constructed from separate volumes. Timber cladding has been used as a soft backdrop to terraces and roof gardens. This material is inset into the massing of the building and provides a layering of the façade whereby materials grade from outside to inside in density and robustness. Response to Site. This new-build redevelopment is a former brownfield site in a former employment use zone. Within the site constriaints the design optimised orientation. The podium building has dual East and West aspects, while the adjoining tower has additional large South facing windows to maximize Solar Gain. All living spaces have generous amounts of natural daylighting, from the South, East or West, most benefit from dual aspects, none of the units have North facing living spaces. The majority of units within the development are dual aspect allowing natural cross ventilation. Acoustic trickle ventilation allows residents to control any potential noise disturbance from the railway line. Cars and Travel. Transport links are excellent as the site sits on a transport corridor and is extremely well served by local buses and the North London Line. A loading bay and 2no parking spaces for wheelchair users have been provided, but the scheme is essentially car free. Enclosed, secure bicycle storage has been provided. Sustainability. The scheme achieved an Ecohomes rating of ‘Very Good’ with high credits for energy, pollution, water and materials. Use of high quality windows, thermally efficient insulation, a brown roof, solar hot water collectors and high efficiency gas combination boilers also contributed to this rating. The scheme includes a brown roof at the top of the tower for wildlife habitat. Renewable Energy is provided by the incorporation of solar water heaters at fifth floor, and rainwater is collected at first floor and re-used to water planting on the terraces. Description of private / public outdoor space. This development increased the quality and size of the public realm around the building base, and provided footpaths at the entrance to the tunnel passing below the railway and to Mackintosh Lane where none existed. All (bar one) of the dwellings have private balconies and they share communal terraces at first and ninth floor levels. Creating Safe Environments. This scheme achieved Secured By Design accreditation. It revitalises the streetscape with a vibrant mix of uses creating an active street frontage, and ensuring the building is used around the clock and is thus well surveilled. Accessibility. This scheme has been designed to Lifetime Homes Standards and achieves a Building For Life score of 20/20. Awards. This scheme has been shortlisted in the RIBA Awards 2009 and Housing Design Awards 2009.

Media

13 photos and 6 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 24 media and updated
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com