Säynätsalo Town Hall
The Säynätsalo Town Hall is a multifunction building complex – town hall, shops, library and flats – designed by Finnish architect Alvar Aalto for the municipality of Säynätsalo (merged with the municipality of Jyväskylä in 1993) in Central Finland. Aalto received the commission after a contest in 1949, and the building was completed in December 1951.

In 1944 Aalto was commissioned to design and implement a town plan for Säynätsalo, a small factory town owned by the wood-processing company Enso-Gutzeit (now part of Stora Enso), whose headquarters in Helsinki he also designed. The town hall would be built at a later date after Aalto won a government-mandated competition for its design. Aalto constructed the building into the wooded hillside of Säynätsalo creating a three-story multi-purpose building surrounding an elevated courtyard.

The design of the Town Hall in Säynätsalo was influenced by both Finnish vernacular architecture and the humanist Italian renaissance. It was the Italian Renaissance from which Aalto drew inspiration for the courtyard arrangement which informed the name of his original competition entry entitled "Curia." While the main program of the building is housed within a heavy brick envelope, the courtyard is bordered by a glass-enclosed circulation space which can be linked to the model of an arcade-bordered Piazza.

The town hall is crowned by the council chamber, a double-height space which is capped by the Aalto-designed "Butterfly" trusses. It is approached from the main entrance hall a floor below via a ramp which wraps around the main tower structure under a row of clerestory ribbon windows.

Aalto constrained his material palate to one dominated by brick and accented by timber and copper. Though Aalto practiced at the same time as Modernist Architects Le Corbusier and others, he rejected the Machine Aesthetic for the majority of his architecture. Instead, he saw his buildings as organisms made of up of individual cells. This principle informed Aalto's use of traditional building materials such as brick which is, by nature, cellular. The bricks were even laid slightly off-line to create a dynamic and enlivened surface condition.

The massive brick envelope is punctuated by periods of vertical striation in the form of timber columns which evoke Säynätsalo's setting in a heavily forested area.

Another distinctive feature at Säynätsalo is the grass stairs which compliment a regular set of stairs adjacent to the tower council chambers. The grass stairs also evoke notions of ancient Greek and Italian architecture through the establishment of a form resembling a simple amphitheater condition.

Originally, the hall was planned as a multifunction space which would include civic offices and meeting space, private apartment space, shops, a bank, and a library. The civic spaces are concentrated on the second floor on the west side of the building, surrounding the courtyard and leading to the council chamber. The apartment spaces occupy both the first and second stories on the east end.

Since the original construction, much of the multifunction spaces have been converted to allow for expanding office needs.


15 photos

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov activity.buildings_person.create
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 2 digital references and updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated a digital reference
    about 5 years ago via Annotator
  • activity.buildings_person.create
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Roberto Dos Santos G.
    Roberto Dos Santos G. commented
    about 6 years ago via iPhone
  • Иван Барашов
    Иван Барашов commented
    about 6 years ago via iPhone
  • lego1116
    lego1116 commented
    about 6 years ago via iPhone