Sampson's Courtyard at QianLiang Hutong Beijing

Edit profile
Sampson's Courtyard at QianLiang Hutong Beijing
Project Name: Sampson's Courtyard at QianLiang Hutong Beijing Address: No. 62, Qianliang Hutong, Dongcheng District, Beijing, China Size: 132 m2 Time: 2008.2.2 A poor and tiny courtyard house in a famous traditional Beijing hutong, was restored to an exquisite jewel using old wood for the structure and old bricks and tiles for walls and roof, from other demolished houses.The original two volumes with a courtyard between are linked with a new transparent glass box which serve as a kitchen and walkway, connecting the social area with the dormitory. FOR an English client, rebuilding her siheyuan has meant "an enhanced relationship with Beijing" ,largely because of the communal life of her hutong, which is in Dongcheng District. Being on the alley, you share walls with your neighbors, you're far more connected to your community.` We want to honor the traditional premise while introducing modern comforts. Focused on simple, functional solutions to the problems posed by the building's 1,400-square-foot plan, likening efficient design to feng sui. The free flow of energy is very related to what we in the West call functionality. A glass box kitchen connects the lofty pine-beamed living room to the bathrooms, closets and bedrooms, which are adorned with tatami mats. This glass box emphasizes the idea of introducing a new functional element to the house without the camouflage of it, which is the kitchen and the indoor connection, both inexistent in the original house. Faced with street noise and winter winds penetrating the antique wooden door, we added a glass partition. To offer privacy yet allow for the courtyard's daylight to flow through the house, we designed sliding floor-to-ceiling windows screened by removable wooden grids, and installed skylights in the hallway. Almost all the material used to rebuild the house, bricks, roof tiles, wood columns and beans, were recovered from other demolitions in the neighborhood or other parts of the city. The main wood door and other elements of decoration were found in the many antique markets around the city. A quadrangle fish pool frames the white Peking marble courtyard, creating a bridge between the living room and bedrooms, which are on two levels, and contributing to the tranquillity of the space.

Media

11 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com