Salame Residence

On a remote site, 2700 meters above sea level, the client wanted to create a peaceful sanctuary away from the hustle and bustle of city life. An escape from the hectic lifestyle of a renowned businessman, founder and CEO of a Lebanese luxury department chain store, and a venue for hosting gatherings. The landscape program was to create a serene environment that captures the beauty of the mountain ranges beyond and provides ample space for contemplation, yet allowing for occasional gatherings and entertainment to occur. Due to the steep nature of the site, and almost 1:1 slope hilltop, providing safe usable space was the main challenge of the intervention. Two simple gestures define the whole landscape intervention: At the front side, the granite base of the house was extended to provide all the needed outdoor space, delineated by a peripheral water element that provides a safe boundary in addition to swimming and lounging, while absorbing the panoramic views. Access to showers and changing rooms is also carved out of that surface. At the backside, the hilltop was carved out, almost as a crater/sunken garden, providing a safe, informal, green and organic space in contrast to the formal expression in the front. The residence, one year onwards, is still serving its initial brief. As the client maintains the same schedule of escaping the fast city life whenever he can, the space is used as it has when first completed – a space for private reflection and to entertain family and friends.

Media

16 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings updated 15 media
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • updated a digital reference and added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com