Safal Parivesh
FACT FILE Built-up area 6,41,633 sq ft Area of plot 1,93,194 sq ft No of Units 324 Unit size 1,750 sq.ft & 2010 sq.ft Cost of project INR 41,37,00,000 INTRODUCTION Indian architecture is indeed not a single entity but a plural manifestation of the construction process being practiced in India, also the diversity in India is not just confined to linguistics or the culture of it but the diversification also extends to its – climate, geography and other conditions which mark the locale and hence the site conditions. India occupies: Only 2.4% of the world’s land Supports over 15% of the world’s population. . Ahmedabad city: Population: 5225013 Density: 22473 person/ sq km The economic reality restrains the architecture produced as designs are highly price sensitive. They are hence more need oriented to address the scarcity of both land and market at the very same time. CHALLENGES The challenge is to provide decent housing facilities to the millions of middle class and the lower middle class at an economical and affordable rate, considering the scarcity of land. To make a viable marketable project it was imperative to restrict the Construction cost to 11Euro/sqft, while the initial Selling price would be 15euro/ sqft including the land component and the profit of the developer. Inaccessibility to latest technology and dependence on a labour-intensive building industry is another facet. Our rich heritage compels us to accommodate tradition and belief system, not reject it and to continue its journey in time and space. The cultural ethos further constrain the already scarce space i.e. making room for puja (which cannot be placed besides the loo), a chawkdi (wash for kitchen) etc in the planning. Lack of adequate or access to public spaces like parks, clubs and museums in our cities restricted us from enriching our lives from such interaction with the environment, thus it becomes mandatory to provide such amenities within the complex. THE INSIGHT Redundant monumentality is not the need, but factionalism with accompanying virtues of economy, simplicity and utility is. Only visually beautiful buildings will be meaningless, unless it is serving the rudimentary needs of the masses. In line with the philosophy of our people-centric design the attempt is to give the residents a holistic experience of community living, which is meant for facilitating lifestyle of constantly changing demography. The architecture of the project should express and represent the social needs. As more and more young couples form nuclear families, they require a habitat that gives a sense of security and allows maximum freedom for their growing children, not merely place people within the apartment units, but extend their space by creating purposeful interaction with their immediate environment. THE DESIGN The limitations of a developing economy have resulted in a creative response- PARIVESH, a model of housing which we put forward, that has reoriented the architecture by establishing itself as a benchmark project. A large landscaped area is designed in the centre forming the axis around which the ten blocks- five high rises and five low rises have been built. The layout of the blocks is such that the low-rise blocks have been placed in the southern part allowing enough flow of both wind and sunlight. In order to create a large serene landscaped area we’ve moved the parking in the basement releasing the pressure from the ground level. To allow the flow of wind into the play area the compound wall has been designed with hollow blocks. The plan of the unit has been devised to provide maximum furnish able space in a compact area. Natural materials like green limestone and granite, Pastel and earthy colours are used to provide a soothing ambience. “Children’s lifestyle has become a virtual one` thereby to provide first hand entertainment and a counter attraction against television, Pockets of Recreational areas such as jogging park, gym, a cricket pitch, multi- purpose tennis court, volley and basketball area and an amphitheatre have been created. These areas have been smartly oriented such that they form natural barricades from vehicles to ensure uninterrupted and safe play-areas while allowing free flow and fusion of spaces. To Regulating public entry a drop-off zone has been provided for school buses and other public transport to be terminated outside the building. As a behaviour driven design solution, the play area abutting the drop-off zone bribes the child to a safety zone within the premises. Keeping in line with the architect’s principle of making the buildings maintenance friendly, the services have been purposefully left exposed aesthetically fussing it with other architectural elements, for early detection of faults. RESULT Parivesh is an economically, environmentally and socially sustainable design built thinking about whole-life costs rather than short-term economic returns and of using building and materials efficiently and responsibly. Along with keeping in mind the essential provisions for a mass housing project, the philosophy is to take care of the entire life cycle, which caters to all age groups, at various stages in life acting like a support system. Success of Parivesh is not only evident from its demand and the price rise (currently 50euro/ sqft).but also from wellbeing of the residents. they are enjoying and utilizing spaces to their fullest in their everyday life as well as on various cultural events throughout the year.Parivesh is looked upon as the ideal and has raised the bar for the construction corporate in Ahmedabad The residents have a facebook community as well.!/group.php?gid=281489546471&v=photos&ref=ts Summing it up The ‘PARIVESH’ literally reflects AN ENVIRONMENT.


20 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • Denis Drachev
    Denis Drachev updated
    about 5 years ago via
  • Vivy Raj
    Vivy Raj commented
    about 5 years ago via Mobile
  • added a digital reference
    about 5 years ago via