Sabah Al-Salem University – Kuwait University City, College of Arts

Edit profile
Sabah Al-Salem University – Kuwait University City, College of Arts
In one of the most meteorologically inhospitable cities in the world, the new Sabah Al-Salem University College of Arts will provide students and staff with a modern, energy-efficient campus of administrative and faculty offices, classrooms, lecture halls, auditoria, a dining hall, and indoor outdoor gathering spaces in a single selfcontained, self-shaded structure. This new campus will help Sabah Al-Salem University achieve its goal of creating state-of-the-art settings for the intellectual exchanges that promote pluralistic and humanistic values. Summer in Kuwait is long, very hot, and humid; daytime temperatures can rise to 61º (145ºF). Notwithstanding the inhospitability of the natural context, to be successful the Sabah Al-Salem University College of Arts requires a community space - a Campus Green - that is both connected to the natural and cultural context of the College, and is shielded from the extremes of the natural environment. The design for the College of Arts responds to the design brief by creating: • a self-shaded campus that provides a climate-tempered Campus Green in an often-extreme environment. • a self-contained campus that provides vibrant, interconnected spaces for all the College’s needs in a single site A blending of two typologies - the traditional campus green and the diwaniya tent (a traditional gathering place whose sophisticated social, functional, material and environmental responses to local conditions lend it a special significance in the region) - provides the College of Arts with its signature space: a shaded Ground Level “Campus Green` that tempers the ambient external climate. Interior courtyard spaces with inward-sloped walls create self shaded vertical “Tents` and “Tent Gardens.` At vertical circulation, terraced stadium seating provides informal student spaces that promote community awareness and interaction. The combination of self-shading building mass, a chimney effect at the “Tents,` operable fold-up walls, and vegetated grilles and walls allow for passive ventilation and cooling at ground level shared spaces. Passive ventilation enhances occupant comfort while reducing energy use, allowing the building systems to adapt to climate variations rather than fight them. The project is expected to earn a LEED-NC Silver rating.

Media

12 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com