Rotermanni Carpenter's Workshop Renovation

Edit profile
Rotermanni Carpenter's Workshop Renovation
The building at Roseni 7 is located in Tallinn’s Rotermann Quarter, and was originally built as a carpenter´s workshop. 
The function of the building changed during the Soviet era and a third, silicate brick storey was partially erected on top of the structure. The first and second storey of the building feature aesthetically valuable brick arches, while the metal supporting beams have collapsed and need restoration. 
The building is located along the entranceway to the Rotermann quarter when arriving from the Narva road side. It is situated along the pedestrian thoroughfare. Across from the building is the Forum cinema building (the first storey of the façade is elevated in relation to street level) and the building is also located along the Rotermann quarter’s central square.
In the functional planning process, we considered it necessary to maintain the relationship to the carpenter´s workshop and at the same time achieve a characteristic height for the frontage facing the square. We considered it best to design three separate towers above the existing building, which would serve as a prologue to the core of the Rotermann quarter for those coming from the Narva road side. 
The surrounding buildings when approaching from the Narva mnt side are oriented to internal closed use and have large, blank facades: the post office, Forum cinema, and the Viru Keskus shopping centre across the street. 
The concept for the form of the towers originates from 20th century industrial architecture, where shapes and forms from industrial landscapes form an aesthetic compositional whole by repetition of the same three-dimensional shape. At the same time they will be engineered using the best techniques of their era to cover technological needs. We got inspired by the photos of industrial landscapes of Benrd and Hilla. Becher. 
The current phase of development of the Rotermann quarter is being driven by economic forces: one type of industry has died out in the urban environment, no longer having any worth, and now a new one is moving in, adapting and complementing the preserved parts of the old. 
The first storey of the building is designed as a café/restaurant, which in the summer will be an outdoor café as well. The second storey of the building will be a commercial/service area. The function of the towers is office space, each tower is a separate unit. 
The structural solution for the towers was designed to do as little damage as possible to the existing ceilings of the lower storeys. The planned elevator shaft and stairwell will be a vertical weight-bearing element, with cantilevered floor plates.


6 photos and 2 drawings